«Σεισμός» στην Uber: Είκοσι απολύσεις για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης

Η γνωστή εταιρεία ride-hailing, Uber, προέβη σε 20 απολύσεις εργαζομένων για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ σε εξέλιξη είναι διαδικασίες σε βάρος και άλλων, μετά από σχετικές έρευνες.

Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι απολύσεις έχουν να κάνουν με σεξουαλική παρενόχληση, bullying και θέματα «κακής εταιρικής κουλτούρας». Υπενθυμίζεται ότι η Uber έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό έντονες επικρίσεις σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες εργαζόμενές της, μετά από ένα έντονα αποδοκιμαστικό blog post από πρώην εργαζόμενη, η οποία περιέγραφε τη δική της εμπειρία. Το blog post αυτό οδήγησε σε δύο έρευνες και την αποκάλυψη 215 καταγγελιών για παρενόχληση και άλλα ζητήματα.

Η Uber έχει γίνει στόχος για σειρά θεμάτων μέσα στους τελευταίους μήνες, καθώς κατηγορείται για ιδιαίτερα επιθετικές εταιρικές πρακτικές, ενώ επίσης ήρθε σε δικαστική αντιπαράθεση και με την Alphabet (Google) για υπόθεση φερόμενης κλοπής τεχνολογίας για αυτόνομα οχήματα. Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της παραιτήθηκαν εν μέσω της αναταραχής αυτής. Επίσης, ο Τράβις Κάλανικ, διευθύνων σύμβουλος, δέχτηκε έντονες επικρίσεις εξαιτίας βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να διαπληκτίζεται με οδηγό της εταιρείας- με αποτέλεσμα αργότερα να παραδεχτεί δημοσίως πως χρειάζεται βοήθεια σε θέματα ηγεσίας.

Η Σούζαν Φάουλερ, που έγραψε το προαναφερθέν blog post, ανέφερε πως η εταιρεία είχε αγνοήσει τις καταγγελίες της για σεξουαλική παρενόχληση. Το blog post αυτό κυκλοφόρησε ευρέως στο Ίντερνετ, αναγκάζοντας την εταιρεία να ξεκινήσει έρευνες.

Η δικηγορική εταιρεία Perkins Coie εξέτασε 215 καταγγελίες, που περιελάμβαναν υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, διακρίσεων κ.α. Για 100 από αυτές συστήθηκε να μην υπάρξει περαιτέρω δράση, 57 εξετάζονται και σε άλλες συστήθηκε να υπάρξουν προειδοποιήσεις ή άλλα μέτρα. Από τους απολυθέντες, κάποιοι βρίσκονταν σε υψηλόβαθμα πόστα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Uber.

Αναλυτικότερα, υπήρξαν 20 απολύσεις, 31 άτομα υποχρεώθηκαν να περάσουν ειδική εκπαίδευση, 7 έλαβαν αυστηρές προειδοποιήσεις και 57 υποθέσεις εξετάζονται ακόμα. Από τις 215 υποθέσεις που διερευνήθηκαν, οι 54 είχαν να κάνουν με διακρίσεις, οι 47 με σεξουαλική παρενόχληση, οι 45 με αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, οι 33 με bullying, οι 19 με άλλου είδους παρενόχληση, οι 13 με εκδικητική συμπεριφορά, οι 3 με «φυσική ασφάλεια» και μία για άδικη απόλυση.

Η Uber έχει αναθέσει στον Έρικ Χόλντερ, που υπηρέτησε ως υπουργός Δικαιοσύνης επί Ομπάμα, να διερευνήσει την ευρύτερη κουλτούρα της εταιρείας. Τα πορίσματα της έρευνας αυτής έχουν δοθεί στο συμβούλιο και οι σχετικές συστάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Όπως σημειώνει το BBC, κάποιες αλλαγές έχουν ήδη λάβει χώρα, όπως η πρόσληψη δύο γυναικών σε υψηλές θέσεις αυτή την εβδομάδα.

naftemporiki.gr