Σκαντζόχοιρος: Το φυσικό παρασιτοκτόνο για τους κήπους μας

Ο σκαντζόχοιρος, το συμπαθητικό νυχτόβιο θηλαστικό, είναι καλοδεχούμενος πάντα στα μποστάνια και ειδικότερα στα βιολογικά. Αρκεί να μην τον βάλετε «φύλακα» σε μποστάνι με καρπούζια ή πεπόνια, γιατί λατρεύει τις γεύσεις τους και θα εφορμήσει.

Το σίγουρο είναι ότι ο σκαντζόχοιρος, την άνοιξη που ξυπνά από τη χειμερία νάρκη, είναι ο «καλός άγγελος» του κήπου της κουζίνας σας, αλλά και μεγάλων μποστανιών. Και ο λόγος είναι γιατί λειτουργεί σαν φυσικό παρασιτοκτόνο, ενώ διώχνει φίδια και σκορπιούς. Τα αγκάθια του είναι ο τρόμος των αρουραίων και με τα κοφτερά του νύχια ξετρυπώνει τους τυφλοπόντικες. Μετά τη βροχή, δε, βγαίνει για σαφάρι σαλιγκαριών και σκουληκιών.

Ένας σκαντζόχοιρος κρατά ένα μέσο κήπο καθαρό από παράσιτα, τρώγοντας μέχρι και 240 γραμμάρια εντόμων.

Στη Μεγάλη Βρετανία συνηθίζουν να προσελκύουν σκαντζόχοιρους ανοίγοντας τρύπες στους φράκτες των κήπων και προσφέροντάς τους λιχουδιές, κυρίως μούρα. Μόλις οι σκαντζόχοιροι περάσουν στον λαχανόκηπο, φροντίζουν να τους εξασφαλίσουν ξύλινες φωλίτσες, για να ξεκουράζονται την ημέρα και να κυνηγούν το βράδυ. Στην αρχή του καλοκαιριού γεννούν 3-6 σκαντζοχοιράκια, έπειτα από κύηση 50 ημερών, οπότε η οικογένεια θα ξεχυθεί για να καθαρίζει το μποστάνι την εποχή της καρποφορίας του.

Πιστεύεται, επίσης, ότι ο σκαντζόχοιρος φέρνει τύχη και καλή σοδειά στον λαχανόκηπο και ότι διώχνει τα κακά πνεύματα.

www.instyle.gr