Σουδάν: Σοκαρισμένος ο ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών

A Sudanese refugee holds her child at the Gorom Refugee camp hosting Sudanese refugees on World Refugee Day, to celebrate the strength and courage of people who have been forced to flee their home country to escape conflict under the theme "hope away from home" near Juba, in South Sudan June 20, 2023. REUTERS/Samir Bol

– Αναφέρονται και βιασμοί παιδιών

Ο ΟΗΕ έλαβε αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στον Σουδάν τον Απρίλιο «αξιόπιστες πληροφορίες για 21 περιστατικά σεξουαλικής βίας συνδεόμενα με τη σύγκρουση», με θύματα «τουλάχιστον 57 γυναίκες και κορίτσια», ενώ ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται πως είναι πολύ υψηλότερος.

Κορυφαία στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλαν χθες Τετάρτη την αύξηση της βίας, ιδίως της σεξουαλικής, σε βάρος γυναικών και κοριτσιών στο Σουδάν, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη για πάνω από δυόμισι μήνες (στη φωτογραφία του Reuters/Samir Bol, επάνω, σουδανή πρόσφυγας με το μωρό της αγκαλιά).

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ, ανάμεσά τους της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Ταμείου για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), των οργανισμών για τις γυναίκες (ΟΗΕ Γυναίκες) ή την υγεία (ΠΟΥ), δήλωσαν σοκαρισμένοι και «καταδίκασαν» τις πολλαπλασιαζόμενες αναφορές για βία εξαιτίας του φύλου στο Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της «σεξουαλικής βίας που συνδέεται με τη σύρραξη, σε βάρος γυναικών και κοριτσιών που εκτοπίστηκαν ή μετατράπηκαν σε πρόσφυγες».

 «Είναι εξωφρενικό το ότι οι γυναίκες και τα παιδιά του Σουδάν, οι ζωές των οποίων ανατράπηκαν απ’ αυτόν τον παράλογο πόλεμο, τραυματίζονται ακόμη χειρότερα με αυτόν τον τρόπο. Αυτό που βλέπουμε στο Σουδάν δεν είναι απλώς ανθρωπιστική κρίση· είναι κρίση για την ανθρωπότητα», συνόψισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

 «Επειτα από τόση απανθρωπιά και βαρβαρότητα, οι γυναίκες και τα κορίτσια αφήνονται με ελάχιστη ή καμιά ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη», πρόσθεσε ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ.

Οι υπηρεσίες του έλαβαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος τον Απρίλιο «αξιόπιστες πληροφορίες για 21 περιστατικά σεξουαλικής βίας συνδεόμενα με τη σύγκρουση», με θύματα «τουλάχιστον 57 γυναίκες και κορίτσια», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που διευκρινίζει ότι «τουλάχιστον 20 γυναίκες βιάστηκαν» μόνο σε μια από τις επιθέσεις αυτές κι ότι στα θύματα συγκαταλέγονται «τουλάχιστον» 10 παιδιά.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι δεν αναφέρονται όλες οι επιθέσεις που διαπράττονται, εξαιτίας «της ντροπής, του στιγματισμού, του φόβου αντιποίνων», είναι «αναμφίβολο» πως «ο πραγματικός αριθμός» των εγκλημάτων αυτής της φύσης «είναι πολύ πιο υψηλός».

Ηδη προτού η ανελέητη σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στους δύο σουδανούς στρατηγούς μετατραπεί σε ανοικτό πόλεμο τη 15η Απριλίου, «πάνω από 3 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια απειλούνταν από τη βία εξαιτίας του φύλου, συμπεριλαμβανομένης της βίας από μέρους του συντρόφου τους», κατά τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Ο αριθμός αυτός πλέον εκτιμάται πως έχει φθάσει τα 4,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία τονίζει πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις τάξεις των πληθυσμών εκτοπισμένων και προσφύγων.

 «Οι ομάδες μας στην περιοχή περιγράφουν τα φρικιαστικά μαρτύρια που έζησαν γυναίκες και κορίτσια όταν έφυγαν για να σωθούν», τόνισε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

 «Αυτή η σοκαριστική σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να σταματήσει. Επείγει να προσφερθεί βοήθεια στις επιζήσασες και σε όσες κινδυνεύουν, αλλά, μέχρι σήμερα, οι χρηματοδοτήσεις απέχουν πάρα πολύ από το να ανέρχονται στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε, την ώρα που υπολογίζεται ότι ο πόλεμος μετέτρεψε 2,8 εκατομμύρια άμαχους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ