Σούζαν Σάραντον: Το πρακτορείο της διέκοψε τη συνεργασία μαζί της λόγω σχολίων για το Μεσανατολικό

Είναι γνωστή ακτιβίστρια. Έχει συλληφθεί ουκ ολίγες φορές για τις διαμαρτυρίες της, είναι Δημοκρατική, μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Σούζαν Σάραντον έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεών της, ιδίως σε ό,τι αφορά την κοινωνική της δράση.

Η ηθοποιός έχει υπογράψει –όπως πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες- και την επιστολή προς τον αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που ζητά την παύση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Αυτή τη φορά το «αγκάθι» είναι το Μεσανατολικό. Δηλώσεις της σταρ για τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους οδήγησαν το Πρακτορείο που την εκπροσωπεί -οι καλλιτεχνικοί της ατζέντηδες δηλαδή- να διακόψει τη συνεργασία του μαζί της.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας έχει αντίκτυπο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πολλοί διάσημοι ηθοποιοί, καλλιτέχνες, τραγουδιστές, μοντέλα και άνθρωποι του θεάματος εν γένει παίρνουν θέση, ενίοτε επιλέγουν και «στρατόπεδο», με αποτέλεσμα να μεταφέρεται ο διχασμός και σε άλλα πεδία.

Η Σούζαν Σάραντον λαμβάνει μέρος σε πολλές πορείες διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων και ένα σχόλιό της θεωρήθηκε επίμαχο, με αποτέλεσμα η εταιρεία UTA, το καλλιτεχνικό της πρακτορείο, να σταματήσει να δουλεύει μαζί της.

Η δήλωσή της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη υπέρ του παλαιστινιακού λαού ήταν: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αυτή την ώρα που φοβούνται που είναι Εβραίοι και παίρνουν μια γεύση για το πώς αισθάνεται να είναι κανείς Μουσουλμάνος σ’ αυτή τη χώρα, την Αμερική».

Η συνεργασία της με το UTA είχε ξεκινήσει το 2014 και σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Page Six», οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο λυπήθηκαν πολύ με τα σχόλιά της, αλλά επιβεβαίωσαν ότι πλέον δεν εκπροσωπούν την ηθοποιό.

H δήλωση τράβηξε την προσοχή της Αβίβα Κλόμπας, πρώην διευθύντριας στη συγγραφή λόγων της ισραηλινής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία αντέτεινε από την πλευρά της για το θέμα, «Όταν η Σούζαν Σάραντον λέει ότι οι Εβραίοι παίρνουν μια γεύση για το πώς αισθάνεται κανείς να είναι Μουσουλμάνος σε αυτή τη χώρα, είναι σαν να λέει ότι σε μας τους Αμερικανούς Εβραίους δεν μας αξίζει να ζούμε ελεύθεροι από τη βία και την παρενόχληση».

Η δήλωση της Σάραντον σχολιάστηκε από την Αμερικανή Μουσουλμάνα ηθοποιό Άσρα Νορμάνι, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να «ωραιοποιεί» την εμπειρία των Μουσουλμάνων που ζουν σε μουσουλμανικές χώρες.

Μάλιστα, συνόδευσε την ανάρτηση με μια φωτογραφία των γονιών της που είναι πρόσφυγες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ανέφερε όλα τα προνόμια που απολαμβάνει η οικογένειά της, το πώς ο πατέρας της έγινε καθηγητής, ενώ πριν δούλευε για τυράννους στις μουσουλμανικές χώρες, ενώ για τη μητέρα της είπε χαρακτηριστικά, «Η μαμά μου; Το να είσαι μουσουλμάνα στην Αμερική σημαίνει ότι ζεις ελεύθερη, με τον αέρα να ανεμίζει τα μαλλιά σου» και αντιπαρέβαλε τους αγώνες των γυναικών στο Ιράν.

naftemporiki.gr