Σπουδαία ανακάλυψη σε χειρόγραφο του Κορανίου του ογδόου αιώνα

Σπουδαία ανακάλυψη αποτελούν τα σκιώδη περιγράμματα των χωρίων από τη Βίβλο πίσω από ένα χειρόγραφο του Κορανίου του ογδόου αιώνα, το μοναδικό εγγεγραμμένο παλίμψηστο, στο οποίο ένα χριστιανικό κείμενο έχει απαλειφθεί για να δώσει τη θέση του στο ισλαμικό ιερό κείμενο.

Η Γαλλίδα ερευνήτρια Dr. Eléonore Cellard μελετούσε σελίδες καταλόγων με παλίμψηστα που πωλήθηκαν μια δεκαετία νωρίτερα από τον Οίκο Christie’s, και στον πρόσφατο κατάλογο ανακάλυψε μοναδικό θραύσμα, το οποίο περιείχε αποσπάσματα από ένα χειρόγραφο του Κορανίου που χρονολογείται στον 8ο αιώνα μ.Χ., ενώ παρατήρησε ότι πίσω από το αραβικό κείμενο διακρίνονταν αμυδρά κοπτικά γράμματα.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για την ιστορία του Κορανίου και του πρώιμου Ισλάμ. Έχουμε έναν μάρτυρα πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων», δήλωσε η Cellard. «Μόλις ξέρεις ότι είναι εκεί, μόνο τότε το βλέπεις και γίνεται τόσο προφανές. Δεν το είχαμε προσέξει στην αρχή. Είναι συναρπαστικό, ειδικά επειδή είναι το μοναδικό παράδειγμα όπου ένα αραβικό κείμενο βρίσκεται πάνω από ένα μη αραβικό κείμενο. Και αυτό που είναι ακόμη πιο συναρπαστικό είναι ότι βρίσκεται πάνω από την Παλαιά Διαθήκη.

Δείχνει την επαφή μεταξύ των κοινοτήτων κατά τους πρώτους αιώνες του Ισλάμ», ανέφερε εμπειρογνώμονας του Οίκου Christie’s, ο οποίος προσφέρει τα θραύσματα για δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τις 80,000 βρετανικές λίρες και πιστεύει ότι το χειρόγραφο είναι πιθανό να έχει παραχθεί στην Αίγυπτο που υπήρξε έδρα της κοπτικής κοινότητας, κατά την εποχή της αραβικής κατάκτησης.

Τα παλίμψηστα του Κορανίου είναι εξαιρετικά σπάνια καθώς ελάχιστα είναι αυτά που έχουν καταγραφεί προηγουμένως και κανένα δεν έχει αντιγραφεί πάνω από χριστιανικό κείμενο. Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή το Κοράνι είναι ένα τόσο σημαντικό κείμενο και παρόλο που η διαδικασία για να γραφτεί ολόκληρο ήταν πολύ ακριβή, γράφονταν πάντα με νέο υλικό για λόγους σεβασμού.