Στ. Πέτσας: Στη δημοσιότητα μετά από έλεγχο και πληρωμή τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ

Η λίστα με τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ για την καμπάνια για τον Covid-19 θα δοθεί στη δημοσιότητα μόλις ολοκληρωθεί ο ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχός τους και γίνουν οι πληρωμές από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις νόμιμες διαδικασίες, είπε, ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο υφυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, εφόσον καταθέτει ερωτήσεις για τα ποσά που δόθηκαν «για μια καμπάνια που έσωσε ζωές», να δώσει ο ίδιος στη δημοσιότητα «τα ποσά που έδωσε στο μέσο με το οποίο ταυτίζεται», κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-2019.

Παράλληλα, παρατήρησε πως προκαλεί εντύπωση «να ταυτίζονται σαν να βγαίνουν από καρμπόν» πρωτοσέλιδα εφημερίδων της αριστεράς με εφημερίδες που η εστία τους βρίσκεται στην κεντροδεξιά κι αναρωτήθηκε «ποια υπόγεια διαδρομή ενώνει αυτά τα πρωτοσέλιδα;».

Κατά τα λοιπά, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό μίλησε για την ολοκλήρωση μιας εβδομάδας «έντονης κινητικότητας σε θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος».

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της στην ευρύτερη γειτονιά, την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών, την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και για την προώθηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αποφάσεων «που θα φέρουν πιο γρήγορα και θα κάνουν πιο δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας μας».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις πρόσφατες επαφές του στη διήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ συζήτησε εκτενώς για την τουρκική δραστηριότητα «που συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής» και ειδικότερα για «τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας». Όπως και για τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη Λιβύη» και την «απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών». ​

Σε σχέση με τον Τουρισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η χώρα αναμένει να ανοίξουν οι πύλες της την 1η Ιουλίου και πως πρώτο μέλημα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο, των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών και των επισκεπτών.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως σε εφαρμογή είναι σχέδιο ενδυνάμωσης των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό ενδεχόμενων κρουσμάτων Covid-19. Επιπλέον, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, ενώ αν εντοπιστούν νέα κρούσματα, θα λαμβάνται τοπικά μέτρα.

Ο κ. Πέτσας μίλησε και για το νέο πλαίσιο κυρώσεων σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα υγειονομικά μέτρα, τονίζοντας πως προβλέπονται αυξημένα πρόστιμα και λουκέτο σε υπότροπους.

 «Σε κάθε περίπτωση, δεν επαγρυπνούμε, δεν εφησυχάζουμε. Εκπτώσεις σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας δεν γίνονται» επανέλαβε ο υφυπουργός.

Στα οικονομικά θέματα, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως στο τέλος Ιουνίου, με αρχές Ιουλίου, με βάση τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μια «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.