Στικ νικοτίνης: Επικίνδυνη μόδα σε μαθητές – Φέρνουν δύσπνοια, τρόμο, τάση λιποθυμίας

Προειδοποιούν οι ειδικοί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν σε παιδιά

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη πως τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη λιποθύμησαν από στικ νικοτίνης, μια μητέρα από τη Βέροια αποκαλύπτει πως αυτή η επικίνδυνη «μόδα» έκανε την εμφάνιση της και στο σχολείο των παιδιών της.

«Ήταν 2-3 παιδιά στο σχολείο που πήρανε. Δεν σημαίνει ότι ήταν ούτε αλητάκια, ούτε τίποτα, από καλές οικογένειες. Τα πουλάνε λέει ακόμα και στα περίπτερα. Τα προμηθεύονται πάρα πολύ εύκολα τα παιδιά», είπε η μητέρα των μαθητών μιλώντας στο Live News.

«Ένα, δύο, παιδιά στο σχολείο, τρία πόσα είναι, πήραν αυτά τα στικ νικοτίνης και κάνανε εμετό και ζαλίστηκαν και φύγανε από το σχολείο και ένα άλλο τους περιέγραφε ότι το πήρε τελικά στο σπίτι του, «ευτυχώς» λέει «έλειπε η μαμά μου» και άρχισε να κάνει εμετούς. Δεν είναι μόνο τα στικ νικοτίνης. Σήμερα είναι τα στικ νικοτίνης, αύριο θα είναι κάτι άλλο. Το ότι ατμίζουν όλα; Όλα αυτά τα αγοράζουν από το περίπτερο».

«Καμπανάκι» ειδικών

Μετά το άτμισμα, στον οποίο όλο και περισσότεροι έφηβοι έχουν εθιστεί. Η νέα μόδα είναι τα σακουλάκια νικοτίνης που τα βρίσκουν σχεδόν παντού. Αρκεί μια αναζήτηση στο περίπτερο της γειτονιάς.

Ιδιοκτήτης περιπτέρου τα έφερε στο περίπτερο του δοκιμαστικά γιατί τα αναζητούσαν τουρίστες το καλοκαίρι. Εντυπωσιάστηκε όμως με το πόσο ανάρπαστα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Ο ίδιος λέει πως δεν τα δίνει στους κάτω των 18, αν και του τα ζητούν επανειλημμένα.

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου κρούει το καμπανάκι κινδύνου και προειδοποιεί πως τα σακουλάκια νικοτίνης και το τσιγάρο είναι το ένα και το αυτό.

2.000 καπνιστές κάτω των 18 ετών στην Αγγλία

Τα σακουλάκια νικοτίνης βγαίνουν σε διάφορες γεύσεις από μέντα, δυόσμο, κανέλα και λεμόνι όπως οι τσίχλες. Τα βλέπουν σαν καραμέλες και δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να εθιστούν στην νικοτίνη.

«Ουσιαστικά κάνει νικοτίαση. Δύσπνοια, τρόμο και τάση λιποθυμίας», συμπλήρωσε ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου.

Έρευνα στην Καλιφόρνια έδειξε πως 3,500 χιλιάδες μαθητές χρησιμοποιούν προϊόντα νικοτίνης ενώ γιατροί στη Βρετανία συνταγογράφισαν επιθέματα νικοτίνης σε 2.000 καπνιστές κάτω των 18 ετών. 41 από αυτά τα παιδιά μάλιστα ήταν μόλις 11 και 12 χρονών.

Αυτό που μόλις δοκίμασε ο Youtuber ήταν τα περιβόητα snus. Μοιάζουν με τα σακουλάκια νικοτίνης αλλά ουσιαστικά δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον μασώμενο καπνό.

Εθισμένοι σε αυτά είναι δεκάδες ποδοσφαιριστές και αστέρες της Premier League, καθώς όπως λένε τους βοηθά να χαλαρώσουν.

Τα ιατρικά team των ομάδων τους πάντως προειδοποιούν συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, στοματικές παθήσεις και μειωμένη φυσική απόδοση.

Εφιάλτης για τους γονείς τα προϊόντα νικοτίνης

Μία μητέρα ενός 16χρονου μαθητή μίλησε στο Live News και εξέφρασε την ανησυχία της, καθώς η παρέα του γιου τους έχει αρχίσει και χρησιμοποιεί στικ νικοτίνης.

«Αυτή η μόδα δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Κι εμείς στην ηλικία τους κάναμε διάφορα, αλλά δεν φτάναμε στο σημείο να θέλουμε μανιωδώς να αγοράζουμε τέτοια πράγματα για να «φτιαχτούμε». Απ’ ότι μου έχει πει ο γιος μου, κάνουν στικάκια νικοτίνης στα διαλείμματα. Ο γιος μου δεν κάνει κι ευελπιστώ να μην το κάνει. Σαν μητέρα έχω αγχωθεί πάρα πολύ», δήλωσε.