Στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας θα κληθεί για κατάθεση ο γιος του Τραμπ

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν, δήλωσε χθες ότι θέλει να καλέσει όσο το δυνατόν συντομότερα τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, γιο του προέδρου των ΗΠΑ, να εμφανιστεί για κατάθεση ενώπιον της επιτροπής.

Η επιτροπή διερευνά, ξεχωριστά από άλλες παρόμοιες έρευνες άλλων επιτροπών στο Κογκρέσο, τη σχέση της προεκλογικής ομάδας εκστρατείας του Τραμπ το 2016 με τη Ρωσία.

Ο γιος του Τραμπ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων χθες όταν δημοσιοποίησε μια σειρά ηλεκτρονικών μηνημάτων που αντάλλαξε πέρυσι σχετικά με μιά Ρωσίδα δικηγόρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία έφερε το θέμα στο φως, η δικηγόρος Ναταλία Βεσελνίτσκα ισχυρίστηκε ότι αντιπροσωπεύει τη ρωσική κυβέρνηση και θέλει να του δώσει πληροφορίες που θα βλάψουν την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Ο Τραμπ τζούνιορ επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τη Ναταλία Βεσελνίτσκα, σημειώνοντας ωστόσο ότι εκείνη ενδιαφέρθηκε περισσότερο να συζητήσει για τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας και Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ ανέφερε σε ακρόαση χθες ότι είχε αποστείλει πάνω από είκοσι επιστολές ζητώντας πληροφορίες, είχε παγώσει στη Γερουσία τη διαδικασία έγκρισης υποψηφίων για κυβερνητικές θέσεις ώστε να ασκήσει πίεση για την λήψη απαντήσεων, και είχε συναντηθεί με προσωπικό από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Ρόμπερ Μόλερ, ο οποίος διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας.

Ο ίδιος ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση χθες να μάθει πώς επιτράπηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ρωσίδας δικηγόρου, που συναντήθηκε με τον γιο του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 2016. Όπως διευκρίνισε το γραφείο του Γκράσλεϊ, σε επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο Γκράσλεϊ σημείωσε ότι η έγκριση για να ταξιδέψει η δικηγόρος, Ναταλία Βεσελνίτσκαγια στις ΗΠΑ είχε ημερομηνία λήξης τις 7 Ιανουαρίου 2016, και η αίτησή της για παράταση είχε απορριφθεί.