Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα εκπονήσει το νέο, ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, υπό την εποπτεία επιτελικής δομής των υπουργείων Περιβάλλοντος και Τουρισμού.

Αυτό ανακοίνωσε η γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κλαμπατσέα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΤΕΕ, στην 4η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως σημείωσε, μέχρι την οριστικοποίηση του χωροταξικού δεν θα υπάρξει κενό στην ολοκλήρωση των επενδύσεων για τον τουρισμό.

Από την πλευρά του, ο γγ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, έκανε γνωστό ότι το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί, το αργότερο έως το φθινόπωρο του 2018.

Επίσης, η κ. Κλαμπατσέα ανέφερε, ότι άμεσα ξεκινάει η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ, ενώ θα ακολουθήσουν τα σχέδια για την βιομηχανία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς επίσης και για τους ορυκτούς πόρους.

Επιπλέον, σε τελικό στάδιο επεξεργασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, βρίσκεται και το προεδρικό σχέδιο για τις χρήσεις γης και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τζιάλλα, είναι «να καταστήσουμε τη χώρα μας έναν από τους δέκα κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς», τονίζοντας ότι «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

Όπως ανέφερε, και η φετινή χρονιά πρόκειται να αποτελέσει ρεκόρ στον τομέα του τουρισμού, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, «προκειμένου να διευκολύνουμε τις επενδύσεις».

«Το χωροταξικό έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση και βρισκόμαστε στη διαδικασία ενστάσεων και στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει πολύ σύντομα».

Η κ. Κλαμπατσέα έκανε λόγο για ενσωμάτωση ανοιχτής διαδικασίας για την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων στα θέματα, ενώ επεσήμανε ότι «δεν σταματούν οι τουριστικές επενδύσεις», καθώς, όπως είπε, «δεν βρισκόμαστε σε κενό», ενώ χαρακτήρισε το χωροταξικό ως ένα «βασικό εργαλείο», που στο «τέλος της ημέρας θα οδηγήσει σε σαφή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Πρόταση από το ΤΕΕ

«Δεν αρκεί να μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη, αλλά για πραγματική ανάπτυξη» ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διακομματικής συνεννόησης και συναίνεσης για την χάραξη μίας πολιτικής στρατηγικής για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης.

Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Στασινό, αποτελεί και το χωροταξικό για τον τουρισμό, καθώς επίσης και η αποφυγή των λαθών του παρελθόντος, καθώς, όπως υπενθύμισε, παρατηρείται το φαινόμενο αλλαγής των σχεδιασμών με την αλλαγή της εκάστοτε κυβέρνησης.

Μάλιστα, πρότεινε ως λύση τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, «ONEcllicksLIS», με στόχο να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.

Πρότεινε μάλιστα, το εξαγόμενο αρχείο από το εν λόγω σύστημα να αποτελεί δεσμευτική πράξη για τη διοίκηση και τους πολίτες, έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο πολίτης να απευθύνεται σε καμία υπηρεσία, και να εκδίδεται άμεσα η άδεια δόμησης.

«Το ΤΕΕ πιστεύει βαθιά στο επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών και στην προοπτική του τουριστικού τομέα. Αν όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε στα πολύ βασικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Οι ξενοδόχοι

Ο πρώην πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, επεσήμανε, ότι «παρά τη διψήφια αύξηση του τουρισμού από χρόνο σε χρόνο, παρατηρείται μόλις 0,5% αύξηση του καταλυματικού τουρισμού».

«Πρέπει να συνυπολογίσουμε όλες τις παραμέτρους του επιχειρείν» ανέφερε, συμπληρώνοντας, ότι «κάθε τι που γίνεται στη χώρα πρέπει να σέβεται το περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, «το όποιο χωροταξικό πρέπει να προβλέπει μία διαδικασία παρεμβάσεων στη διαδρομή. Θα πρέπει να βρούμε διαδικασίες προκειμένου να ενσωματώνονται οι διεθνείς τάσεις που διαμορφώνονται στη διαδρομή» είπε.

Εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ, ο κ. Νίκος Χιωτάκης τόνισε, ότι για να υπάρξει ισόνομη τουριστική ανάπτυξη, αυτή πρέπει να εναρμονιστεί με τα τοπικά χωρικά σχέδια των Δήμων. «Χωρίς την ολοκλήρωση του χωροταξικού, δεν βλέπουμε πώς μπορούν να αναπτυχθούν τα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση. Ενώ, αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Τέλος, η κ. Τόνια Κατερίνη, πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων, ανέφερε ότι «κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μία τουριστική μονοκαλλιέργεια, καθώς η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι σε περιοχές με πολύ μεγάλο τουρισμό, ήδη οι πολίτες και οι τοπικές αρχές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων».

Όπως είπε, «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η διάταξη των περιφερειακών χωροταξικών» ενώ οι 12.500 μικροί οικισμού εκ των οποίων οι 800 έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τη γαστρονομία, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Σημειώνεται, ότι την εκδήλωση διοργάνωσε το ΤΕΕ, το οποίο συμμετέχει στην διεθνή έκθεση, παρουσιάζοντας ένα πρότυπο βιοκλιματικό δωμάτιο με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Νέα χρηματοδότηση για έργα εξασφάλισε το Υπουργείο Τουρισμού

Στο μεταξύ, νέα χρηματοδότηση εξασφάλισε το Υπουργείο Τουρισμού για υφιστάμενα και νέα έργα που εγκρίθηκαν από την 3η Επιτροπή Παρακολούθησης του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ».

Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με νέες θεματικές μορφές και την ισόρροπη κατανομή της ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την εδραίωση της χώρας μας ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τζιάλλας, συμμετείχε στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής όπου παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος και εξειδικεύτηκαν νέα έργα:

-Εγκρίθηκε η αύξηση κατά 3 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού μίας ήδη ενταγμένης πράξης πιλοτικών δράσεων για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, μετά το υψηλό ενδιαφέρον των Εκκλησιών και των Μητροπόλεων ως ωφελούμενων της δράσης

-Εξειδικεύτηκε μία νέα δράση προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του περιπατητικού και περιηγητικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα μέσα από την αξιοποίηση και ανάδειξη διαδρομών πεζοπορίας και περιήγησης. Δικαιούχος είναι το Υπουργείο Τουρισμού.

Στο πλαίσιο της Συνεδρίασης της Επιτροπής, έγινε ειδική αναφορά στην χρηματοδοτούμενη από το ΕΠΑνΕΚ δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών», προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, που καταρτίστηκε σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού με το Υπουργείου Τουρισμού και η οποία έχει ήδη δημοσιευτεί. Η δράση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμεΑ στις παραλίες της χώρας, με δημιουργία ελαφρών υποδομών, στο πλαίσιο του στόχου για την ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές και την προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρία, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων. Η σχετική πρόσκλησηαπευθύνεται στους Δήμους της χώρας και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).