Στο Λάκκωμα το πρώτο διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων

– Θα βρουν στέγη και περίθαλψη

Στο Λάκκωμα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, σε έκταση 33 στρεμμάτων θα αναπτυχθεί το πρώτο σύγχρονο διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων, έργο το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί και τις επόμενες μέρες αναμένεται να επιλεγεί οι ανάδοχος.

Το καταφύγιο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί ολόκληρη την ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ θα φιλοξενεί 250 ζώα, τα οποία θα δέχονται πλήρη φροντίδα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρόκειται, για άρρωστα ζώα και επιθετικά που σήμερα βρίσκονται στο δρόμο και τα οποία σύντομα θα αποκτήσουν δικό τους χώρο, με σκοπό να υιοθετηθούν.

Ο δημόσιος διαγωνισμός του έργου προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από το πρόγραμμα «Φιλόδημος 2» βγήκε στον αέρα πριν από λίγους μήνες και ο ανάδοχός του θα κληθεί να το παραδώσει μέσα σε δέκα μήνες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΑΖΑΘ) Αντώνη Ζαβέρκος, το Καταφύγιο αυτό θα είναι το πλέον σύγχρονο στην Ελλάδα και θα φιλοξενεί εκατοντάδες αδέσποτα.

 «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα συμβάλει στην προστασία και την περίθαλψη αδέσποτων ζώων των τριών δήμων: Θέρμης, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς. Αυτή τη στιγμή είναι στο αέρα η δημοπρασία, ενώ τις επόμενες ημέρες βγαίνει ο ανάδοχος» τόνισε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτες εργασίες.

Ανέφερε ότι καταφύγιο θα ανεγερθεί σε ένα αγροτεμάχιο 33 στρεμμάτων που θα εξυπηρετεί ολόκληρη την ανατολική Θεσσαλονίκη.

 «Θα στελεχωθεί από 31 άτομα προσωπικό, θα υπάρχουν περίπου 250 ζώα και σε καθημερινή βάση θα γίνονται στειρώσεις, αποθεραπείες και χειρουργεία, λύνοντας ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων σε όλη την ανατολική πλευρά της πόλης»υπογράμμισε ο κ. Ζαβέρκος.

 «Ευελπιστούμε», είπε ο ίδιος «ότι θα τηρηθούν οι συμβάσεις που θα υπογραφούν και σε εννέα μήνες ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να μας παραδώσει το καταφύγιο, το οποίο εκτίμησή μας είναι ότι θα εξαλείψει ένα μεγάλο πρόβλημα και για τα αδέσποτα ζώα και για τους πολίτες που διαπιστώνουν καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους».

Τι θα περιλαμβάνει το Καταφύγιο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΠΠΑΖΑΘ κ. Ζαβέρκο, το καταφύγιο, που θα είναι όπως είπε, το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα, θα περιλαμβάνει γραφεία διοίκησης, ενδιαίτημα ζώων, κυνοκομείο και αποτεφρωτήρα, ενώ θα γίνουν και κατασκευές όλων των απαραίτητων χώρων για την περισυλλογή, περίθαλψη, στέγαση και επανένταξη αδέσποτων ζώων.

 «Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και από την προηγούμενη διοίκηση του ΣΥΠΑΖΑΘ και του δήμου Καλαμαριάς για να γίνει το καταφύγιο ζώων στο Λάκκωμα» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, λέγοντας ότι με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών έχουν εγκριθεί τα πρώτα 1,116.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος 2».

Με αυτά τα δεδομένα, σημείωσε ο ίδιος, βγήκε ο διαγωνισμός και άμεσα θα γίνει η επιλογή του αναδόχου για να ξεκινήσει το έργο.

Αναφορικά με τη δημοπρασία, είπε ότι επειδή οι Τεχνικές Υπηρεσίες των τριών δήμων Θέρμης, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς δεν μπορούσαν να αναλάβουν, λόγω φόρου εργασίας, ο ΣΥΠΑΖΑΘ έφερε την προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΝΕΘ) που ανέλαβε να κάνει το έργο ως την τελική του παράδοση. «Με βάση λοιπόν το χρονοδιάγραμμα θα αναλάβει ο ανάδοχος να μας το παραδώσει σε 10 μήνες»επισήμανε ο κ. Ζαβέρκος.

πηγή https://www.makthes.gr