Στο σφυρί το «διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης»

Το περίστροφο Lefaucheux, με το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, αναμένεται να πωληθεί σε δημοπρασία στο Παρίσι στις 19 Ιουνίου, ενώ η τιμή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει μεταξύ 40.000 και 60.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Οίκος δημοπρασιών Drouot.

Το ρεβόλβερ εντοπίστηκε το 1965 στον αγρό όπου είχε βρεθεί τραυματισμένος ο ζωγράφος, στις 27 Ιουλίου 1890 στο Οβέρ σιρ Ουάζ, ενώ το 2016 είχε εκτεθεί στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ.

Αν και, πιθανότατα, δεν θα αποδειχθεί ποτέ η αυθεντικότητά του, η προέλευσή του θεωρείται βέβαιη. Είναι διαμετρήματος των 7 χιλιοστών -όπως εκείνο που έριξε τη μοιραία σφαίρα- και μετά την ανακάλυψή του παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη τού πανδοχείου Ravoux, όπου ζούσε και πέθανε ο Βαν Γκογκ, στις 29 Ιουλίου 1890. Μέχρι σήμερα, ανήκει στην ίδια οικογένεια.

Το 2011, Αμερικανοί ερευνητές αμφισβήτησαν την άποψη ότι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, υποστηρίζοντας ότι τραυματίστηκε τυχαία από κάποια αγόρια που έπαιζαν με ένα όπλο.

Στην έκδοση «Vincent Van Gogh: A life» (2011), οι βραβευμένοι με Πούλιτζερ Αμερικανοί Στίβεν Ναϊφέχ και Γκρέγκορι Ουάιτ Σμιθ, εικάζουν πως το μοιραίο εκείνο καλοκαίρι του 1890, στο Οβέρ, ο 37χρονος Βαν Γκογκ πυροβολήθηκε από χαλασμένο όπλο, με το οποίο έπαιζαν δυο έφηβοι.

Το «διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης», όπως το αποκαλούν ορισμένοι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αλέν Ροάν, με τίτλο «Βρέθηκε το όπλο της αυτοκτονίας;». Σύμφωνα με τον Οίκο δημοπρασιών Auction Art, από την ανάλυση του όπλου φαίνεται ότι είχε μείνει στον χώρο για πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως από το 1890.

Αρκετοί, βέβαια, είναι οι μελετητές, οι ιστορικοί τέχνης και οι επιμελητές κειμένων οι οποίοι παραμένουν πιστοί στην αφήγηση που θέλει τον Βαν Γκογκ να αυτοκτόνησε.