Στο Σουηδό γενετιστή Σβάντε Πάαμπο το Νόμπελ Ιατρικής 2022

«Για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρωποειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη»

Στον πρωτοπόρο της παλαιογενωμικής, τον 67χρονο Σουηδό γενετιστή Σβάντε Πάαμπο, απονεμήθηκε σήμερα το Νόμπελ Ιατρικής 2022, «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρωποειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη».

Ο Πάαμπο θεωρείτο επί μακρόν – τουλάχιστον για μία δεκαετία – υποψήφιος για Νόμπελ, αλλά το όνομά του δεν περιλαμβανόταν μεταξύ των φαβορί, τουλάχιστον τα τελευταία (πολλά) χρόνια.

Γεννημένος στην Στοκχόλμη και εγκατεστημένος στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, ο επικεφαλής του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία ανακάλυψε το 2009 πως μια μεταφορά γονιδίων της τάξης του 2% έλαβε χώρα ανάμεσα στους ανθρωπίνους – που έχουν σήμερα εξαφανιστεί – και τον Homo Sapiens. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων προς τον σημερινό άνθρωπο είχε έναν αντίκτυπο στη φυσιολογία, επηρεάζοντας για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημά μας αντιδρά στις μολύνσεις.

«Οι γενετικές διαφορές ανάμεσα στον Homo Sapiens και τους πιο κοντινούς συγγενείς μας που δεν υπάρχουν σήμερα ήταν άγνωστες μέχρι να ταυτοποιηθούν χάρη στις εργασίες του Πάαμπο», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ στην απόφασή της.

Ο πατέρας του, Σούνε Μπέργκστρομ, είχε λάβει επίσης το Νόμπελ Ιατρικής το 1982.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10 εκατομμυρίων κορονών (περίπου 920.000 ευρώ).

Πηγή: skai.gr