Στον Γιωργή Τσουρή ο σταυρός του Δημήτρη Χορν

Απενεμήθη, το βράδυ της Δευτέρας, το εικοστό  θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν», στο θέατρο που φέρει το όνομα του αξέχαστου καλλιτέχνη.

Φετινός νικητής είναι ο Γιωργής Τσουρής, που βραβεύτηκε  για την ερμηνεία του στον ρόλο του Γρηγόρη στα «170 τετραγωνικά (Moonwalk)»,  σε σκηνοθεσία  Γιώργου Παλούμπη, που παρουσιάστηκε στο Από Μηχανής Θέατρο και φέτος συνεχίζεται στο Θέατρο Ιλίσια.

Το έργο «170 τετραγωνικά», με άξονα το εδώ και το τώρα της Ελλάδας, ξεδιπλώνει μια ιστορία με πολύ αγωνία, χιούμορ και σκληρό ρεαλισμό, που συνδυάζει έντονες κωμικές και δραματικές στιγμές. Μια τραγωδία «για όλη την οικογένεια», με πρόσωπα της διπλανής μας πόρτας και καταστάσεις ακραίες και συνάμα αναγνωρίσιμες.

 «Είμαι πολύ καλός στους λόγους όταν δεν μου το ζητούν, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μία γλυκιά αμηχανία, πόσο μάλλον τώρα που είναι μία δύσκολη συγκυρία και για τη χώρα και για τον πλανήτη. Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με όσους βρίσκονται πάνω στη σκηνή και όλους τους συντελεστές της παράστασης “170 τετραγωνικά”» είπε ο Γιωργής Τσουρής παραλαμβάνοντας τον σταυρό του Δημήτρη Χορν  από τον περσινό νικητή, Μιχάλη Συριόπουλο.

Αφιέρωσε το βραβείο στην οικογένειά του: στη σύζυγό του, Βάλια Παπακωνσταντίνου, στον αδερφικό του φίλο Βαγγέλη Ρωμνιό που έφυγε από τη ζωή πριν δυο χρόνια, στη μητέρα του Νάγια και στον πατέρα και συνάδελφό του, Ανδρέα Τσουρή.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σταμάτης Φασουλής τονίζοντας ότι «και οι 20 ηθοποιοί που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Χορν επιβεβαιώνουν ότι είναι οι στυλοβάτες του ελληνικού θεάτρου σήμερα», ενώ στο θεσμό του βραβείου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Οι ηθοποιοί που βραβεύθηκαν από το 2001 ως το 2019, ερμήνευσαν τον «Ηθοποιό», τραγούδι που έγραψε το 1962 ο Μάνος Χατζιδάκις και ερμήνευσε ο Δημήτρης Χορν θέλοντας και οι δύο τους να «φέρουν» στο φως το έργο που επιτελεί αλλά και τις συνεχείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ηθοποιός. Δυσκολίες που αρκετές φορές επηρεάζουν ακόμη και τις βιοποριστικές του ανάγκες.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι: Δημήτρης Ήμελλος, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης, Γιάννος Περλέγκας, Θανάσης Αλευράς, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Λάλος, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αργύρης Πανταζάρας, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Νιάρρος. Απουσίαζαν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων οι Μιχάλης Σαράντης και  Κώστας Γάκης.

Το βραβείο είναι ετήσιο, επαμειβόμενο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Ο βραβευθείς πρέπει να είναι απόφοιτος δραματικής σχολής και να έχει εμφανισθεί για πρώτη φορά στο θέατρο, επαγγελματικά, τα τελευταία χρόνια.

Βάσει παράδοσης, ο σταυρός του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού περνά, κάθε χρόνο,  από τον ένα νέο ηθοποιό στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή.

Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος (πρόεδρος), Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.

Τη συνολικότερη οργάνωση – όπως κάθε χρόνο- επιμελήθηκαν  ο Σταμάτης Φασουλής  και ο Θεοδόσης Ισαακίδης, ενώ τη βραδιά επιμελήθηκε  σκηνοθετικά  ο Γιώργος Λύρας.