Στρατηγική για την αξιοποίηση των 10 μεγάλων λιμανιών της χώρας

Για την πορεία της μέχρι σήμερα ενιαίας διοικητικής διαχείρισης των 10 μεγάλων λιμανιών της χώρας (Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας), που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται να αξιοποιηθούν με τη διαδικασία των παραχωρήσεων, ενημέρωσαν σήμερα, ο πρόεδρος και στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι από το Ταμείο έχει επιτευχθεί, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξορθολογισμός των δαπανών και βελτίωση των εσόδων, με αποτέλεσμα και οι 10 Οργανισμοί Λιμένος να παρουσιάζουν κερδοφορία.

Τονίστηκε επίσης, ότι υπάρχει μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ όλα τα λιμάνια διαθέτουν πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο.

Στελέχη του ταμείου αποκρατικοποιήσεων τόνισαν, ότι οι 10 Οργανισμοί Λιμένος διαθέτουν προϋπολογισμούς που παρακολουθούνται μηνιαίως, ενώ επεσήμαναν ότι είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση χρόνιων θεμάτων με Δήμους, που αφορούν τον αποχαρακτηρισμό των Χερσαίων Ζωνών τους.

Επισημάνθηκε εξάλλου, ότι υπάρχουν κοινές ενέργειες και δράσεις μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων, για την δημιουργία clustering κρουαζιέρας, αλλά και για κοινή κάθοδό τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ, με στόχο την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης των λιμενικών υποδομών σε όλους τους Οργανισμούς Λιμένων, τονίζοντας ότι πλέον είναι αναγκαία μια διαχείριση, με κυρίαρχο άξονα τις αναπτυξιακές προοπτικές του κάθε λιμανιού και των τοπικών κοινωνιών, παράλληλα.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη αναθέσει σε ανεξάρτητους συμβούλους την εκπόνηση μελέτης για τις δυνατότητες αξιοποίησης των 10 μεγάλων λιμανιών της χώρας, ενώ το επόμενο διάστημα θα καθορίσει την στρατηγική και τις προτεραιότητες για το καθένα ξεχωριστά.

Σημειώνεται, ότι λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και της ραγδαίας αύξησης του κύκλου εργασιών του, με την πλήρη ανάπτυξη που ήδη συντελείται από την Cosco, εκτιμάται ότι μπορεί να εκφραστεί ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές, στους Οργανισμούς Λιμένων Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας (Αττικό Λιμενικό Σύστημα), καθότι η αύξηση των εργασιών του ΟΛΠ αναγκαστικά θα κατανεμηθεί και σε άλλους λιμένες, με προτεραιότητα τα Αττικά λιμάνια.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, οι γενικοί γραμματείς, Χρήστος Λαμπρίδης και Διονύσης Καλαματιανός, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος και στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.