Στροφή στο διαδίκτυο για την ΚΟΘ λόγω πανδημίας

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης αποχαιρετά το 2020 με έναν απολογισμό των δράσεών της, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης χρονιάς, η οποία σημαδεύτηκε από την πανδημία του Covid-19. Η νέα πραγματικότητα άλλαξε τα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων και όπως ήταν φυσικό ανάγκασε τους πολιτιστικούς οργανισμούς να λειτουργήσουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες.

Η Κ.Ο.Θ. αντέδρασε άμεσα αλλάζοντας όλο τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του 2020 και προσαρμόζοντας τις δράσεις της στις εκάστοτε οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Έδωσε συναυλίες, με ή χωρίς θεατές, σε κάθε χρονική περίοδο που επιτρεπόταν η διεξαγωγή τους, ενώ διατήρησε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου επαφή με το κοινό, προσφέροντας δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό μέσα από τα κοινωνικά της δίκτυα.

Οι φίλοι της μουσικής ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτή την προσπάθεια με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των ακολούθων της Κ.Ο.Θ. στα κοινωνικά της δίκτυα (35%) και την τεράστια απήχηση των videos της, που ξεπέρασε τις 750.000 προβολές συνολικά.

Αναλυτικά η Κ.Ο.Θ. παρουσίασε το 2020:

13 συμφωνικές συναυλίες με κοινό

28 διαδικτυακές συναυλίες

21 συναυλίες σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

20 home videos και 29 videos αρχείου

6 εκπαιδευτικά προγράμματα, με 16 συναυλίες για σχολεία και οικογένειες και 6 διαδικτυακές μεταδόσεις

2 συναυλίες σε ιδρύματα (ΕΛΕΠΑΠ και Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο)

Σημαντική βαρύτητα δόθηκε στην ανάδειξη της ελληνικής δημιουργίας, με εκτελέσεις έργων μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκη, Μιχαηλίδη, Μητρόπουλου, Σκαλκώτα, Κυπουργού, Αντωνίου), αλλά και συνθέσεων νέων Ελλήνων δημιουργών (Π. Μιχαηλίδη, Δ. Τρυπάνη, Μ. Πειστικού, Δ. Οικονόμου, Γ. Μπαλατσινού).

Ξεχώρισαν οι ‘συνομιλίες΄ της μουσικής με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η ποίηση και ο χορός, ενώ ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην προσπάθεια ανάδειξης των μνημείων της χώρας, με σειρά συναυλιών στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός’ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.