Συμπαράσταση του επιχειρηματικού κόσμου για την τραγωδία στη Χαλκιδική

Τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων από τη θεομηνία της Τετάρτης στη Χαλκιδική, καθώς και στους επαγγελματίες και τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών που υπέστησαν ολοκληρωτικές καταστροφές στις περιουσίες τους, εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΟΕΠΕΚΑΜΘ), μέλη της οποίας είναι και οι εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι της Χαλκιδικής τονίζεται ότι, η Ομοσπονδία “θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό των συναδέλφων εμπόρων και επιχειρηματιών της Χαλκιδικής”.

Η Ομοσπονδία ζητά τις – κατά το μέγιστο δυνατόν- “πιο αποτελεσματικές ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων επιχειρήσεων” και τονίζει πως “η Χαλκιδική αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε καλοκαίρι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην χαθεί η σεζόν, αλλά και να μην ακυρωθούν κρατήσεις τουριστών σε καταλύματα του νομού Χαλκιδικής λόγω της χθεσινής καταστροφής”.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους οικείους των θυμάτων  από τη θεομηνία, καθώς και στους επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής.

“Τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα είναι πρωτόγνωρα για το νομό Χαλκιδικής και είναι εξαιρετικά λυπηρό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες με αυτόν τον τρόπο, ιδίως εν μέσω της πιο τουριστικής σεζόν, στην καρδιά του καλοκαιριού” τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι “οι ενέργειες της πολιτείας επιβάλλεται να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές αλλά και να αποζημιωθούν, κατά το μέγιστο δυνατόν, οι έμποροι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι που υπέστησαν καταστροφές”.

Στο πλευρό του Επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, που επλήγησαν από την πρωτοφανή θεομηνία είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), αλλά και τα επιμελητήρια των όμορων ενοτήτων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης με την ιδιότητα του ως προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Ζορπίδης  -σύμφωνα με όσα τονίζονται σε σχετική ανακοίνωση- σημείωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών το ΕΕΘ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ώστε “να ξανασταθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στα πόδια τους”.

“Είναι θλιβερή η απώλεια ανθρώπινης ζωής και εκφράζουμε την λύπη μας προς τους οικείους των θυμάτων. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, η Χαλκιδική πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Θα πρέπει να ξαναλειτουργήσουν όσες επιχειρήσεις επλήγησαν το δυνατό συντομότερο. Εάν χάσουν τη σεζόν, θα είναι καταστροφικό για χιλιάδες άτομα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Είναι πολύ θετικό που η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε και κινητοποιήθηκε άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη χθεσινή φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές, όπως των Νομών Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Έβρου», αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της προς την κυβέρνηση, ενώ καλεί τους υπουργούς και τον περιφερειάρχη, πέραν των ενεργειών στις οποίες έχει ήδη προβεί η κυβέρνηση να λάβουν υπόψη τους και το ακόλουθο πλαίσιο προτάσεων και δράσεων που, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «θεωρούμε ότι αποτυπώνει το σύνολο των μέτρων που απαιτούνται για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που υπέστησαν τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων».

Σημειώνεται ότι πρωτίστως η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή της στους πληγέντες. Απέστειλε, δε, ήδη προς τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας) επιστολή, προτείνοντας μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων.

Συγκεκριμένα το πλαίσιο ενεργειών που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ είναι το εξής:

 «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 [1] Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.

 [2] Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

 [1] Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές δυνατότητα απαλλαγής (και όχι μόνο αναστολής) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον ένα εξάμηνο διατηρώντας το δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

 [2] Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

[1] Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ)

 [2] Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.

 [3] Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές

 [4] ‘Αμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

[1] Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για  χρονικό διάστημα ενός έτους

 [2] Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

 [3] Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)».