Συνδρομές σε όσους έχουν λογαριασμούς προωθούν οι τράπεζες

– Τι προσφέρουν

Bασίζεται στη χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού κάθε μήνα, προκειμένου ο πελάτης να έχει πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες και συναλλαγές

Μοντέλα συνδρομών με πακέτα τραπεζικών συναλλαγών προωθούν οι τράπεζες ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται στη χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού κάθε μήνα, προκειμένου ο πελάτης να έχει πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες και συναλλαγές.

Το κόστος για τα πακέτα χρεώσεων που διαθέτουν σήμερα οι τράπεζες ξεκινάει από 2 ευρώ το μήνα για τα πιο απλά πακέτα και φθάνει έως και τα 10 ευρώ το μήνα και με βάση τους υπολογισμούς των τραπεζών, η λογική αυτή οδηγεί σε έως και 4 φορές εξοικονόμηση χρημάτων τον μήνα για κάποιον που κάνει χρήση όλων των υπηρεσιών. Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρουν είναι π.χ. η δωρεάν συνδρομή μιας πιστωτικής κάρτας, που σήμερα επιβαρύνεται με κόστος από 25 – 50 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με τα προνόμια που έχει κάθε κάρτα, η δωρεάν έκδοση χρεωστικής κάρτας που σήμερα επιβαρύνεται με 5 ευρώ περίπου σε κάθε ανανέωση, η δωρεάν (από 1 έως 5 συναλλαγές το μήνα) μεταφορά χρημάτων σε τράπεζα του εσωτερικού ή ενός αριθμού εισερχόμενου εμβάσματος κ.α. Κοινή πρακτική είναι μεταφορά ποσών έως 500 ευρώ ημερησίως από μία τράπεζα σε άλλη με μηδενικό ή πολύ μικρό κόστος, της τάξης π.χ. των 50 λεπτών ανά συναλλαγή μέσω της υπηρεσίας IRIS.

Η νέα πρακτική στις τραπεζικές χρεώσεις υπακούει στην φιλοσοφία ότι κάθε υπηρεσία έχει κόστος. Από την έκδοση της απλής χρεωστικής κάρτας έως τα bonus που εξαργυρώνει κάποιος που χρησιμοποιεί την κάρτα – χρεωστική ή πιστωτική – για τις καθημερινές του συναλλαγές, ή οι ειδοποιήσεις με SMS για κινήσεις προϊόντων, ενσωματώνουν ένα κόστος, το οποίο είναι πλέον εμφανές με την μορφή π.χ. συνδρομής στην κάρτα. Έτσι ανάλογα με το αν κάποιος θέλει να διατηρήσει αυτά τα οφέλη με χαμηλότερο κόστος, μπορεί να ενταχθεί σε ένα από τα πακέτα συναλλαγών, που εξασφαλίζουν ένα συγκεκριμένο αριθμό «δωρεάν» συναλλαγών ή υπηρεσιών. Η τιμολόγηση που προσφέρουν αυτή την στιγμή αυτή οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να «εκπαιδεύσουν» τους συναλλασσόμενους σε αυτή την νέα πρακτική είναι προσιτή και όπως διαβεβαιώνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη όσο το μοντέλο των ενιαίων τραπεζικών συναλλαγών επεκτείνεται σταδιακά, τα οφέλη θα πολλαπλασιάζονται για τους καταναλωτές.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Eurobank που λανσάρει πιλοτικά το πακέτο συναλλαγών «My Blue Advantage», το οποίο με μόλις 0,60 ευρώ το μήνα προσφέρει 1 πάγια εντολή για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών – όσο περίπου δηλαδή το κόστος μιας πάγιας εντολής – σε συνδυασμό με την έκδοση χρεωστικής κάρτας δωρεάν για 5 χρόνια, την χρήση του λογαριασμού σε άλλη τράπεζα για την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής, εκπτώσεις σε μεγάλους εμπόρους κ.α.

Στόχος να εξοικειωθεί ο πελάτης αποδεχόμενος την μηνιαία χρέωση του λογαριασμού του ακόμη και με ένα συμβολικό κόστος της τάξης των 0,60 ευρώ, έτσι ώστε στην συνέχεια να αξιολογήσει το ενδεχόμενο να επιλέξει ένα πιο αναβαθμισμένο πρόγραμμα με περισσότερες επιλογές και φυσικά μεγαλύτερο κόστος.

Χαρακτηριστικό της προωθητικής λογικής που ακολουθεί η Τράπεζα είναι ότι το πακέτο «My Blue Advantage», προσφέρεται δωρεάν σε συνταξιούχους ή μισθοδοτούμενους που τηρούν τον αντίστοιχο λογαριασμό τους στην Eurobank ή για τους πελάτες που έχουν θέση (π.χ. καταθέσεις) άνω των 50.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα πακέτα συναλλαγών της Eurobank (My Silver, My Gold, My Platinum) εμπλουτίζονται με πρόσθετες δυνατότητες, όπως η δωρεάν (από 1 έως 5 συναλλαγές το μήνα) μεταφορά χρημάτων σε τράπεζα του εσωτερικού – που με βάση το τιμολόγιο της Τράπεζας στοιχίζει 1,2 ευρώ η μία – ή έως 1 εισερχόμενο έμβασμα το μήνα για κάποιον δωρεάν για κάποιον που θα επιλέξει το πιο αναβαθμισμένο πακέτο των 10 ευρώ το μήνα σε συνδυασμό με απεριόριστες πάγιες εντολές για πληρωμή λογαριασμών, η δωρεάν συνδρομή της πιστωτικής κάρτας κ.α. Τα πακέτα ανάλογα με την χρήση που κάνει ο πελάτης στις προσφερόμενες υπηρεσίες εξασφαλίζουν εξοικονόμηση από 7 έως και 44 ευρώ το μήνα και σύμφωνα με την τράπεζα ήδη 120.000 πελάτες έχουν προτιμήσει τα πακέτα.

Με κόστος μεταξύ 2-5 ευρώ τον μήνα τιμολογείται το πακέτο συναλλαγών με την επωνυμία «Value» της Εθνικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα συγκεκριμένου αριθμού εμβασμάτων –1 ή 2– σε τράπεζα του εσωτερικού, δυνατότητα δωρεάν ενός εισερχόμενου εμβάσματος, 1 δωρεάν πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας, έκπτωση 1 μονάδας στο επιτόκιο αγορών, συμμετοχή σε ασφαλιστικό πρόγραμμα κ.ά. Το πακέτο συναλλαγών «εξόφΛΥΣΗ» που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, εξασφαλίζει με κόστος από 10-25 ευρώ τον χρόνο έως 50 πληρωμές λογαριασμών ετησίως μέσω winbank.

Πηγή: Moneyreview.gr