Σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης – Πώς συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή.

Η σωματική και ψυχική εξάντληση συνδέεται με αυξημένα  επίπεδα φλεγμονής και αύξηση της ενεργοποίησης της φυσιολογικής αντίδρασης του σώματος στο στρες, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Parveen Garg από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

«Όταν αυτοί οι δύο παράγοντες ενεργοποιούνται σε χρόνια βάση, μπορεί να έχουν σοβαρές και καταστροφικές επιπτώσεις στον καρδιακό ιστό, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτής της αρρυθμίας», εξηγεί.

Ο Garg και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 11.000 ανθρώπους σχετικά με τα πιθανά συμπτώματα συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης. Στη συνέχεια παρακολούθησαν αυτούς τους ανθρώπους για 25 χρόνια.

Το σύνδρομο προκαλείται συνήθως από παρατεταμένο και έντονο στρες στην εργασία ή στο σπίτι και σύμφωνα με τον Garg διαφέρει από την κατάθλιψη, η οποία χαρακτηρίζεται από κακή διάθεση, ενοχή και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αν και η μελέτη δεν απέδειξε σχέση αιτίας-αποτελέσματος διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα εξουθένωσης είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, συγκριτικά με εκείνους που ήταν λίγο ή καθόλου κουρασμένοι.

Η μελέτη δεν βρήκε κάποια σύνδεση ανάμεσα στην κολπική μαρμαρυγή και ψυχικούς παράγοντες, όπως ο θυμός, η χρήση αντικαταθλιπτικών ή η απουσία κοινωνικής στήριξης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας.

Πηγή: onmed