ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της στην εκπαίδευση

Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ίδρυμα Brainport του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτηγορώντας την ότι επιχειρεί να προωθήσει «το νεοφιλελεύθερο της πρόγραμμα» στην εκπαίδευση.

 «Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να προβάλει το νεοφιλελεύθερο της πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διαρκής αναφορά για ισχυρότερη σύνδεση με την αγορά, με παράλληλη υπονόμευση του ακαδημαϊκού και εκπαιδευτικού έργου» σχολίασε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Όπως επισήμανε, «η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα με αναφορές σε μεγάλα και καταξιωμένα δημόσια Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία λειτουργούν σε διαφορετικά πλαίσια και κοινωνικές πραγματικότητες».

Η κ. Τζούφη αναφέρθηκε και στα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, από το 2015 και έπειτα καταγράφηκε διαρκής αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ οι δημόσιες δαπάνες για την Έρευνα έφτασαν στο 1.13% του ΑΕΠ (2.02 δισ. ευρώ)». Παράλληλα, όπως επισήμανε, «η ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ συνέβαλε στον μετασχηματισμό του ερευνητικού τοπίου και τη στήριξη των νέων επιστημόνων, με τη δημιουργία 10.000 ποιοτικών θέσεων εργασίας και επιπρόσθετα, οι ερευνητικές υποδομές της χώρας ενισχύθηκαν με 463 εκατ. ευρώ, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα με 860 εκατ. ενώ συγκροτήθηκαν Εθνικά Δίκτυα σε τομείς με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα (ογκολογία, καρδιολογία, αγροδιατροφή, κλιματική αλλαγή και κβαντικές τεχνολογίες)».