ΣΥΡΙΖΑ: Βαριές οι ευθύνες κυβέρνησης – αυτοδιοίκησης για τη βιβλική καταστροφή στη Μαγνησία

Στ. Καλπάκης: «Είχαν καθαριστεί τα ρέματα; Είχαν καθαριστεί τα φρεάτια; Τι γίνεται με τα αντιπλημμυρικά έργα;”»

Για «βαριές ευθύνες κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για την βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες στη Μαγνησία» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, εκφράζοντας την οδύνη του για την απώλεια των δύο πολιτών και τη συμπαράστασή του σε όσους δοκιμάζονται από την κακοκαιρία.

 «Ο κ. Κικίλιας διαβεβαίωνε μετά τις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση. Η Πολιτική Προστασία έστειλε κατεπείγουσα επιστολή σε δήμους και περιφέρειες μόλις πριν τρεις ημέρες για να προετοιμάσουν την πρόληψη, ενώ όλοι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει πολύ νωρίτερα για το ακραίο καιρικό φαινόμενο» σημείωσε ο κ. Καλπάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ. Την ίδια ώρα, όπως επισήμανε, «δεν εκδόθηκε έγκαιρα απόφαση για να μην πάνε οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους με αποτέλεσμα να γυρίσουν άρον άρον από τις δουλειές τους μόλις ανακοινώθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας». Ο κ. Καλπάκης έθεσε στη συνέχεια μια σειρά από ερωτήματα: «Είχαν καθαριστεί τα ρέματα; Είχαν καθαριστεί τα φρεάτια; Τι γίνεται με τα αντιπλημμυρικά έργα;”».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής και θα εξελίσσεται εντεινόμενη. Γι’ αυτό, όπως είπε, «χρειαζόμαστε μια ανθεκτική και ισχυρή πολιτεία με εργαλεία που θα τα αναπροσαρμόζει συνεχώς. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 είχε προχωρήσει στην ολοκλήρωση και την κύρωση των πρώτων Σχεδίων Κινδύνου Πλημμύρας βάσει της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οδηγίας. Η πρώτη αναθεώρηση αυτών των Σχεδίων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ωστόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακόμη δεν την έχει ολοκληρώσει. Παράλληλα, ο νόμος για την πολιτική προστασία είναι σε αναστολή εδώ και τρία χρόνια και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ιδρύθηκε με τον νόμο σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα» σημείωσε ο Στέργιος Καλπάκης.

naftemporiki.gr