Τα απλά τρόφιμα που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιά

Πώς μπορούν να μας βοηθήσουν τα πλούσια σε κάλιο τρόφιμα – Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο

Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κάλιο, όπως το μπρόκολο, οι μπανάνες, το σπανάκι και ο σολομός, μπορεί να μειώνει κατά το ένα τέταρτο τον κίνδυνο σοβαρής καρδιοπάθειας, καρδιακής αρρυθμίας και θανάτου από αυτές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν αν η μείωση του νατρίου (αλάτι) από το αίμα μπορεί να διαφυλάξει την καρδιαγγειακή υγεία. Όπως έδειξε, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα του καλίου το οποίο το απομακρύνει, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος:

    Καρδιαγγειακών επεισοδίων

    Νοσηλείας στο νοσοκομείο

    Θανάτου από κάθε αιτία

 «Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί να ακολουθεί μία διατροφή πλούσια σε κάλιο και φτωχή σε νάτριο. Αυτό τουλάχιστον ίσχυε όταν γεννιόμασταν και μεγαλώναμε σε μία εποχή που δεν υπήρχαν τυποποιημένα, επεξεργασμένα τρόφιμα», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Henning Bundgaard, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

 «Σήμερα, τρώμε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και λιγότερα ολόκληρα, όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να έχει αλλάξει δραματικά η αναλογία νατρίου και καλίου. Από εκεί που ήταν 1 προς 10 έχει μετατραπεί σε 1 προς 2», πρόσθεσε.

Το κάλιο έχει ζωτική σημασία για την λειτουργία της καρδιάς, υπογράμμισε. Η χαμηλή πρόσληψή του αυξάνει τον κίνδυνο:

    Καρδιακής αρρυθμίας

    Καρδιακής ανεπάρκειας

    Θανάτου από καρδιολογικά αίτια

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας (ESC 2025) που ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του στη Μαδρίτη. Ταυτοχρόνως δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Στη σχετική μελέτη εντάχθηκαν 1.200 πάσχοντες από καρδιακή αρρυθμία. Όλοι τους φορούσαν εμφυτευόμενους απινιδωτές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 63 έτη. Το 20% ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία έλαβε την καθιερωμένη φροντίδα (ομάδα ελέγχου). Στην άλλη, οι ερευνητές χορήγησαν την καθιερωμένη φροντίδα συν διαιτολογικές συστάσεις για να τρώνε περισσότερο κάλιο και λιγότερο νάτριο. Στόχος της διατροφικής παρέμβασης ήταν να αυξηθούν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους στο μέγιστο φυσιολογικό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 40 μήνες. Όπως διαπίστωσαν, η πλούσια σε κάλιο διατροφή μείωσε κατά 24% τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος, νοσηλείας ή/και θανάτου από αυτό.

Ειδικότερα, στην ομάδα αυτών των εθελοντών το 22,7% των συμμετεχόντων υπέστη σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο. Στην ομάδα ελέγχου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29,2%.

Το όφελος από τη διατροφική παρέμβαση ίσχυε για όλες τις υποκατηγορίες των συμμετεχόντων, ακόμα και για όσους είχαν επίσης ισχαιμική καρδιοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια.

 «Η αυξημένη κατανάλωση καλίου δεν ωφελεί μόνον τους καρδιοπαθείς, αλλά όλους μας. Επομένως καλό είναι να μειώσουμε όλοι το αλάτι και να αρχίσουμε να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά», κατέληξε ο Dr. Bundgaard.

Πηγή: iatropedia.gr