Τα διεθνή ΜΜΕ για τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα

Ο πύρινος εφιάλτης που ζει η Ελλάδα απασχολεί τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης με συνεχείς ενημερώσεις και ρεπορτάζ.

Πρώτο θέμα για το BBC με τίτλο «Φωτιές στην Ελλάδα: τουλάχιστον 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες», το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο παρακολουθεί από τη νύχτα όλες τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα.

«Πολίτες καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες πλησιάζουν την Αθήνα» είναι ο τίτλος της βρετανικής «Guardian», η οποία επισημαίνει τις συνθήκες που ευνόησαν την καταστροφή – τον ξηρό χειμώνα, τους ανέμους, καθώς και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Με συνεχείς ενημερώσεις επανέρχεται στο θέμα το πρακτορείο Reuters. Αναφέροντας τον τελευταίο απολογισμό, τους 24 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, το πρακτορείο εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Η «Monde» κάνει λόγο για «μακάβριο απολογισμό». Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει στην ιστοσελίδα της μαρτυρία ανδρών του Λιμενικού στο Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με την οποία βρήκαν στη θάλασσα τα άψυχα σώματα τεσσάρων ανθρώπων, τριών γυναικών και ενός παιδιού, πιθανότατα προσφύγων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φωτιά. Οι ελληνικές αρχές, σημειώνει η «Monde» έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προσθέτοντας ότι η Κύπρος και η Ισπανία έχουν ήδη προσφερθεί να βοηθήσουν.

Βασικό θέμα αποτελούν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα και για την ισπανική «El Pais», η οποία στην ιστοσελίδα της κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική απασχολούν από χθες όλα τα γερμανικά Μέσα.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε υποψίες για εμπρησμό και διέταξε τη μεταφορά πυροσβεστικών αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων από άλλες περιοχές της Ελλάδας στην Αθήνα. Παράλληλα οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης. Ήδη η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα στείλει πυροσβέστες και η Ισπανία πυροσβεστικά αεροσκάφη», επισημαίνει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Τουλάχιστον 50 νεκροί σε πυρκαγιές στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος του περιοδικού «Focus», το οποίο επισημαίνει στην ιστοσελίδα του τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους και την παρατεταμένη ξηρασία που ευνοεί τις πυρκαγιές. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το «Der Spiegel» στους ψαράδες, την ακτοφυλακή αλλά και τους εθελοντές που μετέφεραν σε ασφαλή σημεία περισσότερους από 700 ανθρώπους που είχαν καταφύγει στις παραλίες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle​

error: Content is protected !!