Τα ονειρικά δεντρόσπιτα για ξεχωριστές διακοπές στη Χαλκιδική

Σκαρφαλωμένα σε κορμούς αιωνόβιων δέντρων, μοιάζουν να έχουν βγει από παραμύθι

Ξύλινα πολυτελή σπιτάκια σκαρφαλωμένα σε κορμούς αιωνόβιων δέντρων, που μοιάζουν να έχουν βγει από παραμύθι, αποτελούν ένα νέο τουριστικό προϊόν που έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων όσοι επιζητούν μια διαφορετική εμπειρία.

Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους μας δεντρόσπιτα, που βρίσκονται κρυμμένα μέσα στη φύση, εκπληρώνουν παιδικά όνειρα και παρέχουν την απόλυτη εμπειρία διαμονής, προσφέροντας απλόχερα τη δυνατότητα απόδρασης από την πραγματικότητα της καθημερινότητας.

Στην Ελλάδα, αυτό το είδος του τουρισμού είναι μεν σε πρώιμο στάδιο, αλλά ήδη το επιλέγουν πολλοί εγχώριοι και ξένοι ταξιδιώτες. Αρκεί μια αναζήτηση σε πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων για να εξασφαλίσει κανείς τη διαμονή του σε ένα από τα δεντρόσπιτα που εντοπίζονται σε βόρεια Ελλάδα, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κρήτη και Πελοπόννησο.

Το δεντρόσπιτο που «ξεφύτρωσε» στην Αγραμάδα Χαλκιδικής ως …καταφύγιο παιδικών ονείρων

Ένα τέτοιο δεντρόσπιτο έχουν δημιουργήσει δυο αδέλφια στην Αγραμάδα Χαλκιδικής, που βρίσκεται στο  4ο χιλιόμετρο της διαδρομής Παλαιοχωρίου- Αγίου Νικολάου.

Ήταν το 2000, όταν ο 12χρονος τότε Γιώργος Μοσχόπουλος μαζί με τον πατέρα του και τον αδερφό του Βασίλη Μοσχόπουλο, έβαλαν μπρος την κατασκευή ενός δεντρόσπιτου. «Ξεκίνησε σαν παιχνίδι» θυμάται, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 35χρονος σήμερα Γιώργος και εξηγεί ότι σκοπός και στόχος του εγχειρήματος ήταν να αποκτήσει ο ίδιος και ο αδελφός του τον δικό τους χώρο απόδρασης, να ζήσουν τις περιπέτειες που ονειρεύονταν και να εκπληρώσουν το παιδικό τους όνειρο, όντας ίσως και τα μόνα παιδιά στο σχολείο μ’ ένα σπίτι ολόδικό τους, σκαρφαλωμένο σε δέντρα και μακριά από τα …αδιάκριτα βλέμματα των ενηλίκων.

Τα χρόνια περνούσαν, τα δύο αδέλφια απολάμβαναν τη θαλπωρή του δεντρόσπιτού τους και μπορεί ο Γιώργος Μοσχόπουλος να έφυγε από τον τόπο καταγωγής του για σπουδές (ηλεκτρονικός μηχανικός) στη Λαμία και μετέπειτα για δουλειά στην Αθήνα, αλλά ποτέ δεν έβγαλε από το μυαλό του το δεντρόσπιτο που είχαν χτίσει με την οικογένειά του λιθαράκι λιθαράκι…

Ήταν κάπου το 2015-2016, όταν στην πρώτη της επίσκεψη στην Αγραμάδα, η Ελληνοαμερικανίδα Αλεξία, σύζυγος του Βασίλη Μοσχόπουλου, έριξε στο τραπέζι την ιδέα ν’ αξιοποιήσουν το δεντρόσπιτο ως τουριστικό κατάλυμα. «Ήρθαν με τον αδερφό μου την πρώτη τους επίσκεψη ως ζευγάρι στην Αγραμάδα από την Αγγλία, όπου ζουν κι εργάζονται, και η Αλεξία, που αμέσως ‘ξετρύπωσε’ το δεντρόσπιτο στην πρώτη της βόλτα στο δάσος με τις βελανιδιές, εξέφρασε την απορία της για τη μη αξιοποίησή του ως τουριστικό κατάλυμα» εξιστορεί ο 35χρονος.

Ο σπόρος φυτεύτηκε, οι συζητήσεις που ακολούθησαν ήταν πολλές και κατά την επιστροφή του το 2017 στον τόπο καταγωγής του, ο Γιώργος Μοσχόπουλος μαζί με την οικογένειά του, παράλληλα με τη ανακαίνιση του ξενώνα της οικογενειακής επιχείρησης στην Αγραμάδα (έξι δωμάτια, εκ των οποίων τα δύο σουίτες), πέρασαν στη δράση για την ανακαίνιση και του δεντρόσπιτου, το οποίο άρχισε να υποδέχεται τουρίστες την Άνοιξη του 2018.

Χιλιάδες οι επισκέπτες – Δύο από φέτος τα δεντρόσπιτα

Σε χιλιάδες ανέρχονται μέχρι σήμερα οι επισκέπτες στο δεντρόσπιτο Αγραμάδας, το οποίο λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο, είναι χτισμένο σε ύψος τριών μέτρων ανάμεσα σε δύο βελανιδιές και τρεις κουκουναριές και μπορεί να υποδεχθεί δύο ενήλικες.

 «Το 50% των επισκεπτών στο δεντρόσπιτο είναι Έλληνες από όλη τη χώρα και οι υπόλοιποι είναι τουρίστες στη χώρα μας, που το ανακαλύπτουν και σπεύδουν να κάνουν την κράτησή τους. Πρόκειται για τουρίστες από δυτική και βόρεια Ευρώπη (μεταξύ άλλων Ιταλοί, Ολλανδοί, Ελβετοί, Γερμανοί, Άγγλοι, Νορβηγοί και Δανοί) αλλά και άλλοι από Χιλή, Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Καναδά, Αμερική και Αυστραλία», σημειώνει ο κ . Μοσχόπουλος, προσθέτοντας ότι μεταξύ των επισκεπτών συγκαταλέγονται και λίγοι Βαλκάνιοι.

Ερωτηθείς για το προφίλ των ανθρώπων που «ψηφίζουν» δεντρόσπιτα, σημειώνει ότι πρόκειται για άτομα που κυνηγούν διαφορετικές εμπειρίες και δηλώνουν κουρασμένοι από «…τα ίδια και τα ίδια». Ηλικιακά δε, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, αφού όπως λέει, «μας έχουν επισκεφθεί άνθρωποι ηλικίας από 18 έως και 70 ετών!».

Στο μεταξύ, από φέτος λειτουργεί και το δεύτερο δεντρόσπιτο που κατασκεύασε η οικογένεια Μοσχόπουλου στο δάσος με τις βελανιδιές της Αγραμάδας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 2,80 μέτρων από το έδαφος ανάμεσα σε…πολλά δέντρα, είναι δίχωρο και μπορεί να υποδεχθεί έως και τέσσερις ενήλικες.

Στην Αγραμάδα Χαλκιδικής «κάποιος μπορεί απλώς να παραδοθεί στη μαγεία της φύσης, ενώ για όσους το επιθυμούν η περιοχή προσφέρεται για την εξερεύνηση ορεινών κορυφογραμμών, ιστορικών σημείων, αλλά και για χαλάρωση στα κρυστάλλινα νερά της Χαλκιδικής- μόλις 15 λεπτά από το κατάλυμα» επισημαίνει ο κ. Μοσχόπουλος, παροτρύνοντας τους επισκέπτες να χαλαρώσουν από τους έντονους ρυθμούς της πόλης και να απολαύσουν τη θέα και τη φύση.

«Βιώσιμοι και πράσινοι», το μότο της οικογενειακής επιχείρησης

Η οικογένεια Μοσχόπουλου δίνει μεγάλη βαρύτητα στη βιωσιμότητα της επιχείρησής της, αλλά ενδιαφέρεται εξίσου σημαντικά για τον πλανήτη και για ό,τι αυτός προσφέρει, για τους ανθρώπους της κοινότητάς της και για τους επισκέπτες. «Η φιλοσοφία μας είναι συνυφασμένη με την ηθική στην ευρύτερη κοινωνία και πάντα προσπαθούμε να πάμε ένα βήμα περαιτέρω των προσδοκιών μας, όταν πρόκειται για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και κοινωνική συμμετοχή», επισημαίνει ο κ. Μοσχόπουλος, σημειώνοντας ότι «από την αρχή της λειτουργίας μας, προχωρούμε με γνώμονα όχι μόνο την μη καταστροφή της τοπικής χλωρίδας, αλλά και την επέκτασή της. Η εταιρική φιλοσοφία μας βασίζεται στην ενθάρρυνση του τουρισμού με το όσο το δυνατόν λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γι’ αυτό και πάντα προσπαθούμε να πετύχουμε το μέγιστο σε περιβαλλοντική ακεραιότητα».

 «Δωρίζουμε ένα ευρώ για κάθε κράτηση που γίνεται μέσω της ιστοσελίδας μας σε Καταφύγιο Άγριων Ζώων στην Χαλκιδική, αξιοποιούμε την ηλιακή ενέργεια, χρησιμοποιούμε έως και 42% λιγότερη ενέργεια από συμβατικά κτίρια για την θέρμανση των εγκαταστάσεών μας, αντλούμε νερό από δικές μας πηγές από τα 135 μέτρα κάτω από τα πόδια μας, έχουμε φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, δεν χρησιμοποιούμε υλικά μιας χρήσης και δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ανακύκλωση» τονίζει.

Στα δεντρόσπιτα της οικογένειας Μοσχόπουλου στην Αγραμάδα Χαλκιδικής έχουν γίνει αφιερώματα στους μεγαλύτερους οδηγούς Glamping στον κόσμο. Συγκεκριμένα, το πρώτο έγινε το 2019 στον οδηγό Glamping της Γερμανίας και το δεύτερο φέτος σε αυτόν της Αμερικής.