Τα πιο μικρά εκθέματα στον κόσμο χωρούν σε ένα χιλιοστό

Υπάρχουν άπειρα μουσεία σ’ όλον τον κόσμο. Και συνεχώς ανοίγουν κι άλλα. Τόσα, που ακόμη και οι ταξιδιώτες που συνηθίζουν να επισκέπτονται μουσεία δεν τα προλαβαίνουν. Όμως, τριάντα χιλιόμετρα βορείως του κέντρου της Βουδαπέστης, υπάρχει ένα μουσείο με μια παράξενη συλλογή εκθεμάτων: είναι απίστευτα μικρά.

Τόσο μικρά, που ο φιλοπερίεργος μπορεί να τα δει μόνο με μικροσκόπιο. Αυτές οι μινιατούρες έχουν τόσες λεπτομέρειες που χωρούν μέσα σε ένα χιλιοστό και αφηγούνται ιστορίες που είναι αόρατες στο γυμνό μάτι.

Σε ένα στενό δρομάκι στην πόλη Szentendre, σ’ ένα και μόνο δωμάτιο, υπάρχει μια σειρά πολυάριθμων μικροσκόπιων. Μέσα από τους φακούς, μπορεί να δει κανείς ένα μικροσκοπικό σετ χρυσών κυπέλλων, ένα μικρουλάκι σκάκι πάνω στο κεφαλάκι μιας καρφίτσας, ένα απειροελάχιστο σκίτσο-προσωπογραφία του Αβραάμ Λίνκολν, έναν τοξότη πάνω σε άρμα που το σέρνει ένα άλογο.

Ένα από τα πιο εκπληκτικά είναι ένα έργο με αρχαίο αιγυπτιακό θέμα, μέσα στο μάτι μιας βελόνας: πυραμίδες, καμήλες, φοίνικες.

Αυτές οι μινιατούρες είναι γεννήματα του μυαλού και τέκνα των χεριών ενός που είναι πια διεθνώς γνωστός ως ο «μαιτρ της τέχνης της μινιατούρας». Ο Ουκρανός Mykola Syadristy μετρά ακόμη και τους χτύπους της καρδιάς του πριν την κάθε κίνηση που θα κάνει με τα ακριβείας εργαλεία του. Για να μην επηρεάσουν την κίνηση των χεριών του.

in.gr