Τατόι: Ξεκίνησε η συντήρηση και αποκατάσταση των βασιλικών οχημάτων

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού έχει «στα χέρια της» από την περασμένη εβδομάδα τα πολυσυζητημένα, πολυτελή οχήματα της πρώην βασιλικής οικογένειας που βρίσκονταν στο Τατόι, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση, «ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες η μετακίνησή τους με σκοπό τη συντήρηση».

Μετά από ένα πολυετές διάστημα ακινησίας, τα οχήματα της Βασιλικής Οικογένειας μετακινήθηκαν στον νέο χώρο αποθήκευσης, που δημιουργήθηκε προσφάτως εντός του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

 «Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων ξεκίνησε την υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς ως συνέχεια της Μελέτης-Πλαίσιο για την Προστασία και Συντήρησή τους – που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι μεταφορές και των υπολοίπων, για τα οποία πρωτίστως λαμβάνονται απαραίτητα σωστικά μέτρα για την απομάκρυνση επικαθίσεων σκόνης-χώματος και άλλων ρύπων μετά από ακινησία σχεδόν δύο δεκαετιών.

Τα οχήματα μεταφέρονται σε νέο χώρο φύλαξης, με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, ασφάλειας και προστασίας, προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η κατάσταση διατήρησής τους και να συνεχιστούν απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Η μεταφορά τους έγινε με την προσοχή που αρμόζει στην ιδιαιτερότητα των οχημάτων ως τα πρώτα αντικείμενα του είδους που κηρύσσονται Κινητά Νεώτερα Μνημεία στην Ελλάδα, τη συλλεκτική τους αξία αλλά και τον ιστορικό τους χαρακτήρα».

Πρόκειται για Rolls Royce, MG και FIAT σε ειδικές εκδόσεις που χρησιμοποιούσαν οι πρώην βασιλείς για καθημερινές έως επίσημες εκδηλώσεις και που εξιτάρουν την περιέργεια όσων λατρεύουν τα ιστορικά αυτοκίνητα -και όχι μόνο. Μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, είχε δηλώσει ότι θα ζητηθεί και η συνδρομή των αυτοκινητοβιομηχανιών από τις οποίες προέρχονται τα οχήματα για τη συντήρηση και αποκατάστασή τους.

error: Content is protected !!