Ταξιδιωτικό «εμπάργκο» των ΗΠΑ στη Β. Κορέα από την 1η Σεπτεμβρίου

Η απαγόρευση ταξιδιού στη Βόρεια Κορέα από αμερικανούς υπηκόους θα εφαρμοστεί από 1ης Σεπτεμβρίου, ενώ οι Αμερικανοί που βρίσκονται στη χώρα θα πρέπει να αποχωρήσουν πριν την ημερομηνία αυτή, ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να καταθέσουν αίτηση για εξαίρεση από την απαγόρευση, πρόσθεσε το υπουργείο σε δημόσια ανακοίνωση.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θα απαγορεύσει το ταξίδι στη χώρα από πολίτες της λόγω του κινδύνου “μακροχρόνιας κράτησης” εκεί.

Η εφαρμογή της απαγόρευσης θα καταστήσει τη Βόρεια Κορέα τη μόνη χώρα στην οποία απαγορεύεται να ταξιδέψουν Αμερικανοί. Ο αμερικανός φοιτητής Ότο Ουόρμπιερ, ο οποίος είχε καταδικαστεί από τη Βόρεια Κορέα σε 15ετή κάθειρξη καταναγκαστικών έργων, επεστράφη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κωματώδη κατάσταση στις 13 Ιουνίου μετά την απελευθέρωσή του για ανθρωπιστικούς λόγους, και πέθανε στις 19 Ιουνίου. Οι συνθήκες του θανάτου του και η αιτία που εισήλθε σε κώμα παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε μέσω των κρατικών της μμε ότι ο θάνατος του Ουόρμπιερ αποτελούσε “μυστήριο” και απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο φοιτητής είχε πεθάνει λόγω βασανιστηρίων και ξυλοκοπήματος ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε την απόφασή του στην κυβερνητική εφημερίδα χθες, ανακοινώνοντας ότι από 1ης Σεπτεμβρίου τα αμερικανικά διαβατήρια χάνουν την ισχύ τους για ταξίδια προς, εντός ή μέσω της Βόρειας Κορέας. Η απαγόρευση θα ισχύσει για ένα χρόνο, εκτός αν ανανεωθεί ή αποσυρθεί από τον υπουργό Εξωτερικών.