Τέμπη: Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για την τραγωδία

– Εκτροχιασμός πριν τη σύγκρουση

Σύμφωνα με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων των συγγενών, αποδεικνύεται η μεταφορά 12 έως 15 τόνων εύφλεκτων διαλυτών από την εμπορική αμαξοστοιχία

 «Φωτιά» είναι η έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων που όρισαν οι συγγενείς των θυμάτων για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόκειται για μία έκθεση 75 σελίδων στην οποία οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες καταθέτουν 30 νέα στοιχεία για τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, όταν 57 συμπολίτες μας, στην πλειοψηφία τους νεαρά άτομα, έχασαν τη ζωή τους.

Στην έκθεση καταγράφεται ότι πριν τη σύγκρουση υπήρξε εκτροχιασμός.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας είδε το επιβατικό τρένο μέσα από το τούνελ και σε μια απέλπιδα κίνηση προσπάθησε να εκτροχιάσει τον συρμό προς τα αριστερά πατώντας απότομα φρένο, ώστε να αποφύγει τη μεγάλη ισχύ της μετωπικής σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δεν υπήρχε σύγκρουση των δύο μηχανών των τρένων, κάτι που αποδεικνύεται από την στρέβλωση των γραμμών ανόδου, εξού και σταμάτησε το καταγραφικό νωρίτερα.

Από το απότομο φρενάρισμα έφυγαν λαμαρίνες που δεν είχαν δεθεί καλά στα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας με αποτέλεσμα να εμβολίσουν, σε πολλά σημεία, το επιβατικό τρένο, γεγονός που επιβάρυνε τις συνέπειες του δυστυχήματος.

Το πιο σοκαριστικό όλων στοιχείο, πάντως, είναι ότι 16 άτομα εκ των 57 κάηκαν εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεικνύεται η μεταφορά 12 – 15 τόνων εύφλεκτων διαλυτών που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και σε αυτούς οφείλεται η μεγάλη έκρηξη.