Θανάσης Σκαργιώτης: «Αναζητώ την αρχή μου από το δημοτικό τραγούδι»

Ο νέος τραγουδοποιός που έχει καταγωγή και από Θεσσαλονίκη κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο σε παραγωγή του Γιώργου Ανδρέου και μίλησε μαζί μας

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

«Με του τρελού τα σύνεργα». Αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου δίσκου του νέου τραγουδοποιού Θανάση Σκαργιώτη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα (από τη MINOS EMI) σε παραγωγή του Γιώργου Ανδρέου. Ο δημιουργός, που έχει καταγωγή και από τη Θεσσαλονίκη

, είπε πως στο δίσκο προσπάθησε «να υπάρχει μία δόση ηλεκτρικής χροιάς μαζί με παραδοσιακούς ήχους», μίλησε για την συνεργασία του με τον κ. Ανδρέου, αλλά και για το πώς συνδυάζονται η μουσική και η φυσική. «Παίρνω δύναμη από τη Μουσική, τη Φυσική και τα παιδιά», σημείωσε ο κ. Σκαργιώτης που είναι και εκπαιδευτικός. 

-Ποια είναι του τρελού τα σύνεργα; Πείτε μας δυο λόγια για το νέο σας δίσκο…

-Η αγάπη για την αλήθεια, το ευθύ βλέμμα, η αμεσότητα, το τσαλάκωμα του εγωισμού, η δική μου ματιά πάνω στις δημιουργίες των άλλων, η απέχθεια για το δήθεν και οτιδήποτε άλλο μπορεί ξαφνικά να αποτελέσει πηγή έμπνευσης έτσι ώστε να σκαλίσω τα μέσα μου βαθιά και να φτιάξω κάτι δικό μου. Κάτι που να ανοίγει έναν δρόμο. Ο δικός μου ο δρόμος αποτυπώνεται στον δίσκο «Με του τρελού τα σύνεργα» που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες από τη MINOS EMI. Περιλαμβάνονται εφτά τραγούδια και συνεργάζομαι και με άλλους στιχουργούς: τη Νάντια Δουλαβέρα, την Ησαΐα Παπαδοπούλου και τον Μάνθο Σκαργιώτη στο ομότιτλο τραγούδι. Τους υπόλοιπους στίχους καθώς και τη μουσική  τα υπογράφω ο ίδιος. Στον δίσκο συμμετέχει και η Ευτυχία Μητρίτσα, μία από τις ομορφότερες φωνές με την οποία λέμε παρέα το “τυχερό” μου τραγούδι «Φωτογραφία».

skargiwtis2.jpg

-Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Γιώργο Ανδρέου;

-Γνωριστήκαμε στο σπίτι ενός κοινού μας φίλου πριν από τρία χρόνια περίπου. Πίνοντας κρασί συζητήσαμε για μουσική και με την πρώτη ευκαιρία τού είπα ότι γράφω τραγούδια. Αμέσως μου ζήτησε να ακούσει το υλικό μου που ήταν και η πρώτη μου ουσιαστική απόπειρα δημιουργίας. Όμως, τα συγκεκριμένα τραγούδια δεν ήταν έτοιμα να βγουν προς τα έξω. Γι’ αυτό, λοιπόν, με τις συμβουλές του Γιώργου Ανδρέου, στρώθηκα στη δουλειά, προσπάθησα να καταλάβω τι έχω μέσα μου, τι είναι αυτό που πραγματικά με καίει και πώς θα μπορούσε να αφορά, πρώτα από όλα, εμένα και μετά και κάποιον άλλον. Παρακολούθησα σεμινάρια τραγουδοποιίας και δημιουργικής γραφής με τον Γιώργο Ανδρέου και τη Λίνα Νικολακοπούλου και ύστερα από εσωτερικές αναμετρήσεις και πολλή δουλειά προέκυψε το καινούριο μου υλικό. Όταν άκουγα τα τραγούδια ήξερα ότι είναι κάτι δικό μου, δεν ήξερα αν ήταν καλό ή κακό, ίσως ποτέ να μην το ξέρω, όμως ήταν κάτι από μένα. Τα άκουσε ο Γιώργος, ακολούθησε ένα τηλεφώνημά του και …ξεκίνησε η διαδικασία του δίσκου!

 

-Πώς συνδυάζετε την παράδοση με την ηλεκτρικό ήχο;

-Το δημοτικό τραγούδι αποτελεί φάρο στον τρόπο που σκέφτομαι και δημιουργώ. Εκεί αναζητώ την αρχή μου. Μέσα από την παράδοση νιώθω ότι μπορώ να δω το όλο και τη ρίζα μου μαζί. Με δυναμώνει αυτή η απλότητα, αυτή η καθαρότητα. Πάντα, ωστόσο, έχω ανάγκη να βλέπω τι συμβαίνει γύρω μου, να παρατηρώ και να αφουγκράζομαι την εποχή μου. Θεωρώ χρέος του καλλιτέχνη να ζει το τώρα. Έτσι, λοιπόν, προσπαθώ στα τραγούδια μου να υπάρχει το χθες που να μπολιάζεται με το σήμερα και να αφήνει ένα παραθυράκι στο μετά. Ο ηλεκτρικός ήχος, με κάποιον τρόπο, παραμένει σύγχρονος και άμεσος. Γι’ αυτό και στον δίσκο προσπαθήσαμε να υπάρχει μία δόση ηλεκτρικής χροιάς μαζί με παραδοσιακούς ήχους.

 

-Πώς προέκυψε η μουσική στη ζωή τους;

-Τα πράγματα που αγαπάς πολύ, συνήθως, γίνονται αυθόρμητα. Από όταν με θυμάμαι τραγουδούσα. Πάντα μέσα στο σπίτι κάποιος τριγυρνούσε και σιγοτραγουδούσε και στα ταξίδια με τους γονείς και την αδερφή μου γινόμασταν χορωδία! Έβρισκα διάφορα αντικείμενα και παρίστανα πως έπαιζα με αυτά κιθάρα. Κάποια στιγμή, στο Γυμνάσιο, είδα κάτι φιλαράκια να γρατζουνάνε στην αυλή και αμέσως έτρεξα να ακούσω. Ζήτησα να κρατήσω την κιθάρα και κατάλαβα ότι κάτι με μαγεύει, μόνο από την αίσθηση τους αφής. Λίγους μήνες αργότερα, είχα τη δική μου κιθάρα. Τότε ξεκίνησαν όλα. Πρώτες νότες, μελωδίες, στιχάκια, αγάπες…

 

-Πέρα από μουσικός, είστε και φυσικός. Πώς συνδυάζονται και τα δύο;

-Η Φυσική και τα Μαθηματικά ήταν συνειδητή επιλογή από το Λύκειο. Είναι δύο αντικείμενα τα οποία, όταν αρχίζεις να τα αντιλαμβάνεσαι, σου προκαλούν δέος. Ο ορθολογισμός που διδάσκουν συναντά το συναίσθημα που σε κατακλύζει από ένα τραγούδι και έρχεται αυτόματα μια ισορροπία που φέρνει τη γαλήνη και την ηρεμία. Κάπως έτσι προσπαθώ να συνυπάρχουν μέσα μου και οι δύο ιδιότητες. Μπορεί ένα βράδυ να ξενυχτήσω γράφοντας κάποιον στίχο και το πρωί να σηκωθώ νωρίς να λύσω και να ετοιμάσω ασκήσεις για τους μαθητές μου. Είναι μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση, γιατί έτσι εξάπτονται η φαντασία και η δημιουργικότητά μου και έτσι περιπλανιέμαι και περνάω όμορφα. Παίρνω δύναμη από τη Μουσική, τη Φυσική και τα παιδιά. Πλάι τους μαθητές μου ξανανιώνω. Το μόνο πρόβλημα είναι αυτό του χρόνου, δυστυχώς οι ώρες είναι μόνο εικοσιτέσσερις!

synedeuxi_skargiwtis.jpg

-Τώρα διανύουμε εξεταστική περίοδο. Τι θα λέγατε στα παιδιά που δίνουν εξετάσεις; Και τι θα τους συμβουλεύατε αν θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;

-Η περίοδος των εξετάσεων είναι ψυχοφθόρα για τα παιδιά, τους γονείς και εμάς. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαιτητικό. Τελειώνει ο μαθητής την τρίτη τάξη του Λυκείου και έχει γνώσεις Φυσικής δεύτερου έτους Πανεπιστημίου του εξωτερικού. Πρέπει, λοιπόν, το παιδί να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί αυτή τη δυσκολία και με ένα “κλικ” του μυαλού του να μπει στον χορό και να χορέψει. Όλοι στον κύκλο μια παρέα είμαστε. Έπειτα, τα καλά έρχονται… Όσον αφορά τη Μουσική, αν το λέει η καρδιά τους, αν είναι πηγαία η ανάγκη και με αληθινό κίνητρο, τότε αβίαστα θα τους επιλέξει εκείνη. Στην πορεία χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, πολλή δουλειά, προσήλωση και αισιοδοξία. Α! Και δημόσιες σχέσεις!!

 

-Ποιοι οι στόχοι και τα όνειρά σας;

-Βασικό μου όνειρο …να μη σταματήσω να ονειρεύομαι! Πιο πρακτικά, θα ήθελα όμορφα τραγούδια, εμπειρίες, ταξίδια και ένα κοινό που να το αφορά αυτό που κάνω και να μπορεί να με στηρίξει βιοποριστικά. Όλα αυτά, δίπλα στους ανθρώπους που αγαπώ, γιατί αλλιώς δεν βρίσκω αληθινό νόημα.

typosthes.gr

error: Content is protected !!