Θεσσαλονίκη: Άνοδος επισκεπτών από ΗΠΑ

– Η απευθείας πτήση θα φέρει εκτόξευση

Συναντήσεις εργασίας με την επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μαρία Όλσον είχαν Τζιτζικώστας και ΥΜΑΘ

Συνάντηση εργασίας με την επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μαρία Όλσον (Maria Olson), είχε σήμερα στο Διοικητήριο ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, παρουσία του γενικού προξένου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ (Jerry Ismail).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΜΑΘ, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι στοχευμένες πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Μακεδονίας και της Θράκης, η πρόοδος των σημαντικών έργων υποδομής που βρίσκονται υπό σχεδιασμό και κατασκευή στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και ο σταθεροποιητικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός και η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρθηκαν στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας και των υψηλών τεχνολογιών, «δεδομένου ότι στη Βόρεια Ελλάδα δραστηριοποιείται ένα ελκυστικό οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο συγκεντρώνει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

konstantinidis_olson_1.jpg

Συνάντηση με Τζιτζικώστα

Θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της επιτετραμμένης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μαρία Όλσον (Maria Olson)με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ (Jerry Ismail), στο Κτίριο Διοίκησης της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα έγινε συζήτηση για την αμερικανική τουριστική αγορά, η οποία αποτελεί στόχο για την Κεντρική Μακεδονία, τη στιγμή που οι επισκέψεις από τις ΗΠΑ εμφανίζουν ανοδική πορεία. Σε δηλώσεις του, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε χαρακτηριστικά: «Με την απευθείας αεροπορική σύνδεση του αεροδρομίου ‘Μακεδονία’ με τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια προσδοκούμε εκτόξευση των αφίξεων από τις ΗΠΑ».

Σημείωσε ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα, όχι τυχαία, στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μια σειρά από εξαιρετικά θετικές πρωτοβουλίες, όπως η ΔΕΘ του 2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, όπως επίσης η εμπιστοσύνη των αμερικανικών εταιρειών – κολοσσών στην Κεντρική Μακεδονία, που επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν στον τόπο μας. Η περιοχή μας έχει μπει για τα καλά στον χάρτη των επενδύσεων παγκοσμίως και ειδικά στις ΗΠΑ. Και ως διοίκηση της Περιφέρειας υποστηρίζουμε αυτές τις επενδύσεις, με την αναβάθμιση των υποδομών, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και με αναπτυξιακά κίνητρα».

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε στην επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας το έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια στην Κεντρική Μακεδονία, τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της περιοχής για επενδύσεις, εξαγωγές αλλά και διμερή συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.