Θεσσαλονίκη: Τα ελληνικά φάρμακα «έσωσαν» τους ασθενείς

Πολύτιμη υπήρξε η συνεισφορά τους στο θέμα κάλυψης των ελλείψεων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Βελτιωμένη παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα η εικόνα με τις ιώσεις στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί ο Μάρτης να έχει τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, και κατά συνέπεια να αποτελεί μια παγίδα για να αρρωστήσει κανείς, ωστόσο η υγεία των περισσότερων πολιτών φαίνεται πως καλυτερεύει.

 «Αυτή την εποχή έχουμε σαφώς λιγότερα περιστατικά ιώσεων. Είμαστε σε φάση ύφεσης τόσο για την γρίπη, όσο και για τον κορωνοϊό. Βεβαίως δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε να προσέχουμε για να μην αρρωστήσουμε. Όμως θα έλεγα πως η εικόνα που υπάρχει είναι καλύτερη σε σχέση με αυτήν που είχαμε στις αρχές του 2023 όπου είχαμε αρκετά αυξημένο αριθμό περιστατικών ιώσεων», ανέφερε στο «TyposThes » ο κ. Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις – «Ανάσα» από τα γενόσημα

Παράλληλα σημείωσε πως «οι ελλείψεις φαρμάκων που υπήρχαν τους προηγούμενους μήνες εξακολουθούν να υπάρχουν όμως εφόσον υπάρχει μικρότερη ζήτηση η εικόνα είναι κάπως καλύτερη». «Δεν έχει αποκατασταθεί το θέμα με τις ελλείψεις των αντιικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τις εποχιακές λοιμώξεις. Όμως αυτό είναι κάτι που ισχύει σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οπότε δεν μπορούμε να έχουμε διαφορετική κατάσταση εδώ και δεν μπορούμε να περιμένουμε και ραγδαίες εξελίξεις. Είναι θα λέγαμε καλύτερα διαχειρίσιμο με τον μικρότερο αριθμό ιώσεων. Πάντως το τελευταίο διάστημα είδαμε ότι υπήρξε μεγάλη αύξηση της εγχώριας παραγωγής γενόσημων φαρμάκων που βοήθησαν πολύ και πήραν τη θέση των πρωτότυπων φαρμάκων για τις θεραπείες ασθενών. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ειδικά σε αντιβιοτικά είχαμε υποκατάσταση σχεδόν στο 100%. Χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή φάρμακα ελληνικά για τις θεραπείες ασθενών σε περιπτώσεις που τα αντίστοιχα διεθνή ήταν σε έλλειψη», σχολίασε ο κ. Ευγενίδης.