Θησαυρός 2.300 ετών εντοπίστηκε στην Πόλη του Δαβίδ: Το αρχαίο έθιμο πίσω από τα θαμμένα κοσμήματα

Μια μικρή χρυσή παιδική βέρα ηλικίας περίπου 2.300 ετών εντοπίστηκε στην Πόλη του Δαβίδ, το βιβλικό σημείο στην Ιερουσαλήμ που θεωρείται από πολλούς ότι φιλοξένησε κάποτε την Κιβωτό της Διαθήκης, το ιερό κιβώτιο από ξύλο και χρυσό όπου, σύμφωνα με την εβραϊκή και χριστιανική παράδοση, φυλάσσονταν οι Δέκα Εντολές που παρέδωσε ο Θεός στον Μωυσή.

Η χρυσή παιδική βέρα – Και η ιστορία που μας λέει

Η βέρα, που αποκαλύφθηκε από την Ισραηλινή Αρχαιολογική Υπηρεσία (IAA), εντοπίστηκε κάτω από το δάπεδο ενός αρχαίου οικοδομήματος και φέρει στο κέντρο της ένα κόκκινο πολύτιμο λίθο, ενώ το χρυσό της στέλεχος έχει υποστεί ελαφρά παραμόρφωση λόγω της μακρόχρονης ταφής της.

Η ανακάλυψη αυτή, η δεύτερη χρυσή βέρα παρόμοιας σχεδίασης μέσα στον τελευταίο χρόνο, προσφέρει μια σπάνια ματιά στην καθημερινή ζωή κατά την περίοδο του Δευτέρου Ναού, μια κρίσιμη εποχή στην ιστορία του ιουδαϊσμού.

Ο θάνατος και το ενταφιασμός της παιδικότητας

Η επικεφαλής αρχαιολόγος Dr. Marion Zindel εκτίμησε ότι τα δύο αυτά κοσμήματα, μαζί με άλλα που βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, ενδέχεται να είχαν ταφεί σκόπιμα, στο πλαίσιο γνωστού ελληνιστικού εθίμου. Όπως εξήγησε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις, νεαρές γυναίκες που αρραβωνιάζονταν, έθαβαν τα παιδικά τους κοσμήματα κάτω από τα θεμέλια του μελλοντικού τους σπιτιού, ως συμβολική πράξη μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση».

Η τεχνοτροπία των ευρημάτων αντικατοπτρίζει τη μόδα της εποχής, η οποία είχε δεχθεί ισχυρές επιρροές από ανατολικούς πολιτισμούς όπως η Ινδία και η Περσία, αποτέλεσμα των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της διεύρυνσης των εμπορικών διαδρομών.

Για εξαιρετική ανακάλυψη κάνει λόγο η υπεύθυνη της ανασκαφής

Η ανασκαφή, που διεξάγεται από κοινού με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, έφερε επίσης στο φως μπρούντζινα σκουλαρίκια με την απεικόνιση κερασφόρων ζώων και ένα διακοσμημένο χρυσό χάντρινο κόσμημα.

Η υπεύθυνη της ανασκαφής, Efrat Bocher, ανέφερε: «Πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίζεται μια τόσο σημαντική συλλογή ελληνιστικών χρυσών κοσμημάτων στην Ιερουσαλήμ. Είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη που μαρτυρά τον πλούτο και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της πόλης εκείνης της εποχής».

Η Πόλη του Δαβίδ, που βρίσκεται νότια των τειχών της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση από τον ίδιο τον βασιλιά Δαβίδ, ο οποίος έφερε εκεί την Κιβωτό της Διαθήκης πριν περίπου 3.000 χρόνια.

Η Κιβωτός της Διαθήκης

Η ανακάλυψη επανέφερε στο προσκήνιο και το αίνιγμα της ίδιας της Κιβωτού, η οποία λέγεται ότι κατασκευάστηκε γύρω στο 1445 π.Χ. και φυλασσόταν στον αρχαίο Ναό της Ιερουσαλήμ. Μόνο ο Αρχιερέας του Ισραήλ είχε δικαίωμα να την πλησιάσει, και αυτό μόνο μία φορά τον χρόνο, κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ. Κάποια στιγμή στην ιστορία, η Κιβωτός εξαφανίστηκε και μέχρι σήμερα η τοποθεσία της παραμένει άγνωστη.

real.gr