Τι έγινε στις ΗΠΑ – Η ειδική αναφορά Τραμπ για τη ΔΕΘ (Video)

Σεβασμός, αναγνώριση, στήριξη, εκ μέρους των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, είναι τα τρία στοιχεία που διαμόρφωσαν το κλίμα στην συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και τις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν, στοιχεία που αποτυπώθηκαν τόσο στη συνάντηση όσο και στις κοινές δηλώσεις.

Όσον αφορά τη ΔΕΘ ο Ντόναλντ Τραμπ είπε τα εξής: Είμαι πολύ περήφανος διότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ. Αυτή η έκθεση θα καταδείξει την καινοτομία των αμερικανικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο και προσδοκούμε να στείλουμε μια υψηλών επίπεδου αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, για να παραβρεθεί σε αυτή την εκδήλωση

Στον απόηχο της συνάντησης, σε ενημέρωση που έγινε στο Blair House, όπου διαμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική κυβερνητική αποστολή, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν το «σαφές μήνυμα» από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο: «Πρώτον, ο σεβασμός από την πλευρά των ΗΠΑ στις θυσίες και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη. Δεύτερον, η αναγνώριση του κρίσιμου γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως ένας πόλος σταθερότητας και ένας σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνώς περιοχή. Τρίτον, το στοιχείο της στήριξης, της έμπρακτης στήριξης προς την Ελλάδα, κυρίως στο κομμάτι της οικονομίας». Η στήριξη αυτή, τονίζουν οι ίδιες πηγές, έχει δύο βασικές πτυχές: τη συνέχιση της σταθερής θέσης της αμερικανικής πλευράς -που εκφράζεται και από το ΔΝΤ- στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και επίσης στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία «σε αυτή την περίοδο που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και την έχει πολύ ανάγκη».

Στις τοποθετήσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία στο επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξης –που αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2% το 2017- στο κομμάτι των άμεσων ξένων επενδύσεων όπου το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας και το 2017 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη η εικόνα. Τόνισε πως αυτό είναι αποτέλεσμα άκρως σημαντικό δεδομένου ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της την καταστροφική πενταετία 2010-2014. «Η Ελλάδα επέστρεψε», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην επιστροφή της χώρας στις αγορές κεφαλαίων, όπου επίσης οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην απρόσκοπτη και σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές που είναι στόχος για μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε η Ελλάδα θα είναι εκτός προγραμμάτων και δεν θα πρέπει να δανείζεται από τον επίσημο τομέα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του χρέους και στην ταύτιση απόψεων σταθερά με την αμερικανική πλευρά σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας: υπογράμμισε την ισχυρή συνεργασία που υπάρχει με τις ΗΠΑ στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας, σε μια κρίσιμη περιοχή με πολλές προκλήσεις, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί ισχυρό πόλο σταθερότητας και θα συνεχίσει να είναι ακόμα ισχυρότερος πόλος στο βαθμό που γίνονται σεβαστές οι θέσεις και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζοντας επίσης ότι αυτή είναι μια θέση που την παραθέτει και στην αμερικανική πλευρά ώστε να γίνει γνωστό ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή μια παραβατική συμπεριφορά και στο Αιγαίο. Επιπλέον αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας και προς τον πρόεδρο Τραμπ τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής πλευράς για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και εντός των ορίων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τη στρατηγική της χώρας στην περιοχή, η οποία ενισχύει δεσμούς με μια σειρά από χώρες, αναβαθμίζοντας σημαντικά την Ελλάδα στο ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομαλότητα και την ασφάλεια, την ίδια στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται αποσταθεροποιητικές τάσεις.

Τόνισε ακόμη ότι η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι διαρκής επιδίωξη της ελληνικής πλευράς και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ στον τομέα των επενδύσεων και της ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή.

Ομάδα εργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα των συζητήσεων που έγιναν στον Λευκό Οίκο είναι, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά και ο Πρόεδρος Τραμπ έκαναν δεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς -σε συνέχεια της σημερινής συνάντησης και για να διαμορφωθεί ένα καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας στο επίπεδο της οικονομίας- για διαμόρφωση ομάδων εργασίας, στις οποίες θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.

Επικείμενη αμερικανική επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αναφορά από τον κ. Ρος για επικείμενη επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του τρέχοντος ή ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα, η οποία θα αφορά κατά κύριο λόγο στην παρουσία Αμερικανών επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο και τη μεταποίηση.

Ο διάλογος Τσίπρα-Τραμπ για τις επενδύσεις

Από την πλευρά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ των βασικών στοιχείων που ενέταξε στην τοποθέτηση του ήταν η διαρκής αναφορά στη σπουδαιότητα της Ελλάδας, με αναφορές και στην στήριξη και τη δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας. Έκανε αναφορές, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος, στα στοιχεία και τα αποτελέσματα που ήρθαν στα χέρια του, σχετικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόερος δήλωσε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να αναζητήσει επενδύσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνει ότι υπάρχουν αρκετά πρότζεκτ ανοικτά σε αυτό το σκέλος. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός -όπως και στις δηλώσεις του- έκανε αναφορά στο Ελληνικό. Ο πρόεδρος Τραμπ, αφού είπε πως ως επιχειρηματίας είχε προσπαθήσει να κάνει επένδυση εκεί και ότι όταν έκανε αυτή την πρόταση δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με τις ελληνικές αρχές, ζήτησε να ενημερωθεί τι έχει αλλάξει στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά για το πώς προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό και να επισημαίνει τις αλλαγές που έχουν γίνει: το πλαίσιο ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, τα κίνητρα που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για σταθερό φορολογικό πλαίσιο για μεγάλες επενδύσεις για 12 χρόνια.