Τι λένε τα ελληνικά κόμματα για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Ανακοινώσεις σχετικά με το δημοψήφισμα που έγινε χθες, Κυριακή, στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών, εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τα οποία στέκονται κυρίως στο πολύ μεγάλο ποσοστό αποχής που καταγράφηκε.

Η ΝΔ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει ακόμη πως «η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας. Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».

Το Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του ανέφερε μέσω δήλωσης του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Π. Χρηστίδη, ότι «μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ». Ο κ. Χρηστίδης υπογράμμισε πως οι δύο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους και τόνισε: «Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθιά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει».

Το Ποτάμι σε δική του ανακοίνωση ανέφερε ότι «τελικά μόνο ένας στους τρεις κατοίκους της γειτονικής μας χώρας είπε ‘ναι’ σε μια νέα σχέση με την Ελλάδα και μια νέα πορεία, ευρωπαϊκή και ειρηνική.

Οι περισσότεροι αδιαφόρησαν ή διαφώνησαν, γεγονός που μαρτυρά ότι προτιμούν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θεωρώντας προφανώς τη συμφωνία με την Ελλάδα επώδυνο συμβιβασμό». Σύμφωνα με το Ποτάμι «οι στιγμές δεν ενδείκνυνται για καταστροφολογία ή θριαμβολογίες. Οι Έλληνες πρέπει να συγχρονίσουμε τη στάση μας με αυτή των εταίρων και συμμάχων μας. Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση.

» Όλοι μας – όλοι όσοι επηρεάζουν την κοινή γνώμη – θα πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του θύματος. Η Ελλάδα δεν θα είναι ο χαμένος σε αυτή την εξέλιξη. Αρκεί να συνεννοηθούμε και να ορίσουμε τις πατριωτικές προτεραιότητες. Οι πρώτες αντιδράσεις και κυρίως οι διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης δείχνουν ότι αυτό που κυριαρχεί είναι ο καιροσκοπισμός, τα μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον του τόπου».

Το ΚΚΕ σημείωσε ότι «η μικρή συμμετοχή του λαού της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα ήταν το βασικό στοιχείο της χθεσινής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι απ’ τη γειτονική χώρα, παρέλασε πλήθος παραγόντων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, προκειμένου να πιέσουν για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να επιταχυνθεί η διαδικασία της ένταξης στους παραπάνω ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «παρά τις διεθνείς πιέσεις, η μικρή συμμετοχή σ’ ένα δημοψήφισμα που είχε ως ερώτημα “Ναι ή Όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδεχόμενοι τη Συμφωνία”, φανερώνει ότι ένα μέρος του λαού της ΠΓΔΜ στέκεται αρνητικά ή τουλάχιστον με επιφύλαξη στον εκβιασμό ότι είναι μονόδρομος η ένταξη σ’ αυτές τις – εχθρικές για τους λαούς – συμμαχίες.

» Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εκφράζει πάνω απ’ όλα, τις οξυμμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ανάμεσα σε ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ απ’ τη μια και Ρωσία απ’ την άλλη, καθώς επίσης και την παρέμβαση εθνικιστικών δυνάμεων.

» Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι εκτεθειμένη, γιατί πρωτοστάτησε – ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ – στον εκβιασμό για να γίνει αποδεκτή μια επικίνδυνη συμφωνία. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η απάντηση στον εθνικισμό δεν είναι ο κοσμοπολιτισμός, που εκπορεύεται από τους σχεδιασμούς για διεύρυνση ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

» Η τυχοδιωκτική στάση του Ζάεφ που – ούτε λίγο ούτε πολύ – δήλωσε ότι θα αγνοήσει τη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, αναδεικνύει ποια είναι η αστική δημοκρατία. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί, εκ των υστέρων, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, το οποίο δεν είναι αρεστό στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σ’ αυτό το ζήτημα ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσφέρει αρκετή τεχνογνωσία στον κ. Ζάεφ.

» Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι πιέσεις για να γίνει αποδεκτή, απ’ τους δύο λαούς, η Συμφωνία των Πρεσπών και για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα συνεχιστούν και θα οξυνθούν οι ανταγωνισμοί των ισχυρών, που μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή σε πυριτιδαποθήκη.

» Το ΚΚΕ καλεί τόσο τον ελληνικό λαό όσο και το λαό της ΠΓΔΜ να σφυρηλατήσουν τον κοινό τους αγώνα, με αλληλεγγύη και πραγματικό διεθνισμό, ενάντια στον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Στη βάση αυτή μπορεί να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, με απάλειψη όλων των αλυτρωτισμών και με μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό».