Τι ζήτησαν επιχειρηματίες της εστίασης από τον Μητσοτάκη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Σε θετικό κλίμα ήταν η συνάντηση που είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας με εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης».

Η εστίαση και τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο ο οποίος μετρά πληγές από τους δυόμιση μήνες παύσης λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και οι νέοι όροι τους οποίους πρέπει να ακολουθήσουν στο πλαίσιο περιορισμού του κορωνοϊού, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε με τη βοήθεια θεσμικών πολιτικών της πόλης και του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα.

 «Ζητήσαμε να υπάρξει στήριξη του κλάδου της εστίασης μακροπρόθεσμα. Ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που μας απασχολούν. Έγραψε στην ατζέντα του τα θέματά μας και άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο επιχειρηματίας Χρήστος Κουδούνης που μαζί με τους Νίκο Νυφούδη και Παναγιώτη Γκόφα απαρτίζουν την συντονιστική επιτροπή της νεοσύστατης κίνησης “Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης”.

 «Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρωθυπουργός με την συνολική πίεση που ασκείται αντιλαμβάνονται πολλά από τα χρόνια θέματα και την δύσκολη θέση που βρισκόμαστε. Δεν αδιαφόρησαν, ούτε έδειξαν αρνητική στάση ή απαξίωση», σχολίασε ο επιχειρηματίας.

 «Ουσιαστικά θέσαμε στον πρωθυπουργό όσα είχαμε θέσει και δημοσίως κατά το προηγούμενο διάστημα. Και ήταν μια συζήτηση από ανθρώπους που δεν ανήκουν σε κάποιον συνδικαλιστικό φορέα. Η “Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης” απαρτίζεται από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται χρόνια στον κλάδο της εστίασης και γνωρίζουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο επιχειρηματίας Νίκος Νυφούδης.

Ενοίκια, εργασία και ρευστότητα στο τραπέζι

Όπως τόνισε στη συνάντηση «συζητήθηκε το θέμα των ενοικίων των καταστημάτων εστίασης, ζητήσαμε να δοθεί ως τον Οκτώβριο το 60% των ενοικίων, και ο πρωθυπουργός είπε πως το θέμα της επαγγελματικής στέγης είναι σοβαρό και το παρακολουθεί. Εξάλλου έδειξε ενδιαφέρον και για τα εργασιακά θέματα και ιδιαίτερα για το ζήτημα της εκ περιτροπής ή μερικής εργασίας για την προσαρμογή του στο πρόγραμμα “Συνεργασία”. Επίσης του θέσαμε το ζήτημα της ένταξης της εστίασης στον κλάδο του τουρισμού. Από την πλευρά του είπε πως θα εξετάσει το ζήτημα αυτό».

Για τη μείωση του ΦΠΑ «σημείωσε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης και θα το εξετάσει αργότερα, προς το φθινόπωρο».

Από την πλευρά του ο κ. Κουδούνης πρόσθεσε: «Ζητήσαμε μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ΦΠΑ στο 6%, και η μείωση που έγινε στο ΦΠΑ να επεκταθεί και στα ποτά και να παραμείνει μετά τον Οκτώβριο».

Στο θέμα της ρευστότητας ο πρωθυπουργός μάς είπε πως «με τη νέα εγγύηση του δημοσίου τα δάνεια που θα βγουν από τώρα και στο εξής θα είναι πιο ευνοϊκά, συμπλήρωσε ο κ. Νυφούδης. «Ο κ. Μητσοτάκης μάς ζήτησε να βάλουμε πλάτη για να στηρίξουμε την οικονομία», τόνισε.

Ο κ. Κουδούνης συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια διαδραστική πορεία ως το φθινόπωρο που σημαίνει ότι εφόσον η αγορά απαιτεί και άλλες βοήθειες ώστε να μην έχουμε λουκέτα η κυβέρνηση θα το πράξει! Όλα θα εξετάζονται βήμα βήμα κάθε μήνα και ανάλογα θα λαμβάνονται αποφάσεις».

Ετοίμασαν το έδαφος για τη συνάντηση πολιτικοί φορείς της πόλης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Όπως τόνισε ο κ. Κουδούνης «σημαντική ήταν η στήριξη που είχε η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης τόσο από τον βουλευτή α’ Θεσσαλονίκης και γγ κοινοβουλευτικής ομάδας ΝΔ  κ. Καλαφάτη, όσο και από τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου, αλλά και από την διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης κ. Αντωνίου που διαμόρφωσαν θετικό κλίμα και μας έδωσαν βήμα επικοινωνίας για να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Ειδικά ο κ. Καλαφάτης ήταν παρών στην συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό, ενώ πολύτιμη ήταν και η βοήθεια που είχαμε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα ο οποίος προώθησε και υποστήριξε τα αιτήματά μας με πίεση για την γρήγορη νομοθέτηση των εργαλείων που θα του έδιναν την δυνατότητα να μας τα χορηγήσει».

Αξίζει να σημειωθεί πως προηγήθηκε μια σειρά από επαφές και συναντήσεις μελών της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης» με βουλευτές και εκπροσώπους κομμάτων και με τους υπουργούς κ. Γεωργιάδη και κ. Βρούτση.