Τιμήθηκε η Κήρυξη της Επανάστασης του ’21 στη Χαλκιδική

H Χαλκιδική τίμησε με λαμπρότητα την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στις εορταστικές εκδηλώσεις στον Πολύγυρο, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώποησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ.Νικοδήμου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο συγγραφέας, κ. Νικόλαος Παπαϊκονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές ιστορικές στιγμές της Χαλκιδικής.

Στις   11.15  τελέστηκε  Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων και αμέσως μετά ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.

Στις εκδηλώσεις αραβρέθηκαν η βουλευτής Χαλκιδικής, Κ. Μάλαμα, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, οι αντιδήμαρχοι Πολυγύρου, Χρήστος Βορδός και Δημήτρης Ζαγγίλας, εκπρόσωποι των Δήμων της Χαλκιδικής και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

O υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης σε δήλωσή του ανέφερε:

 «Η συμβολή της Χαλκιδικής στον αγώνα του ‘21 γράφτηκε με αίμα. Το επαναστατικό κίνημα της Χαλκιδικής έδωσε πανάξιους μαχητές, οι οποίοι θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία.

Η εξέγερση του Πολυγύρου απασχόλησε οθωμανικά στρατεύματα στη Μακεδονία και βοήθησε τον αγώνα στη Νότιο Ελλάδα.

Η επανάσταση του ΄21 εκπέμπει διδάγματα που οφείλουμε να μην ξεχνάμε ποτέ. Μας διδάσκει ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Να συγκινούμε την ανθρωπότητα. Να πετυχαίνουμε στόχους που θεωρούνταν ανέφικτοι. Να μεγαλουργούμε.

Χρόνια πολλά σε όλους».

Την   ημέρα   της   17ης  Μαΐου όλοι   ανατρέχουμε   στο   παρελθόν   για   να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους μας, οι οποίοι μέσα από τα δεσμά της σκλαβιάς διατήρησαν με τον αγώνα τους, διαμέσου των αιώνων, άσβεστη τη φλόγα του Έθνους.

Τιμούμε τους Χαλκιδικιώτες ήρωες του 1821, που έκαναν πράξη το όνειρο και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενεών, εξασφαλίζοντας σε εμάς, μεταξύ άλλων, τα υπέρτατα αγαθά της ανεξαρτησία και της ελευθερία μας.

O υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, συνοδευόμενος από του αντιδημάρχους Πολυγύρου, Χ.Βορδό και Δ. Ζαγγίλα, επισκέφθηκε τον διαδημοτική έκθεση τεκμηρίων, η οποία φιλοξενείται στον Δήμο Πολυγύρου από τις 16 έως τις 30 Μαΐου 2021, στο χώρο του Κέντρου Νεότητας Πολυγύρου.

Οι βιβλιοθήκες της Μακεδονίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς έχουν δημιουργήσει περιγραφικά λάβαρα παρουσίασης, τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό της, με σκοπό την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στις περιοχές της Μακεδονίας.

Η έκθεση θα λειτουργεί στο Κέντρο Νεότητας Πολυγύρου κάθε μέρα από 16 έως 30/05/2021 κατά τις ώρες 10:00 – 13:00 και 18:00 – 20.00.