Τιμήθηκε στο Λάκκωμα η Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κορυφώθηκαν την Κυριακή στο Λάκκωμα, τη 19η Μαΐου 2019 συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. 350.000 και πλέον Έλληνες του Πόντου, εξοντώθηκαν από το κεμαλικό καθεστώς.

Με το Ν. 2193/1994 (ΦΕΚ 32/Α/1994) καθιερώθηκε η 19η  Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ. 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Το πρωί τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ. Νιοκοδήμου.

Ακολούθησε ομιλία για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου για τα 100 χρόνια του ξεριζωμού (1919 – 2019) από τον Βασίλειο – Ιωάννη Γιαϊλαλή, Έλληνα του Πόντου.

Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, μπροστά στο Κοινοτικό Κατάστημα Λακκώματος.

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χαλκιδικής, Κ. Ιγγλέζη, Γ. Βαγιωνάς και Σ. Βλάχου, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γιώργος, ο δήμαρχος Ν.Προποντίδας, Μανώλης Καρράς και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων.

Το Σάββατο το απόγευμα διοργάνωσε εκδηλώσεις ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των 353.000 ψυχών.