Το Αγιον Τριώδιον

Η περίοδος του Τριωδίου – που κακός συνδέεται με τα κοσμικά καρναβάλια – είναι μια από τις κατανυκτικές του εκκλησιαστικού έτους. Είναι η περίοδος που οδηγεί τον πιστό στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα και τον προετοιμάζει για να βιώσει καλύτερα τα λυτρωτικά γ’ αυτόν γεγονότα.

Την πρώτη Κυριακή διαβάζεται η Ευαγγελική περικοπή του Τελώνου και Φαρισαίου, στην οποία επισημαίνεται η μεγάλη αρετή της ταπεινοφροσύνης. Τη δεύτερη Κυριακή αναγιγνώσκεται η παραβολή του Ασώτου, με την οποία προβάλλεται η άλλη μεγάλη αρετή της μετανοίας.

Η επόμενη είναι της Απόκρεω, κατά την οποία η εκκλησία υπενθυμίζει τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού, όταν ο κάθε άνθρωπος θα κριθεί με βάσει την έμπρακτη αγάπη που έδειξε ή δεν έδειξε προς τους «ελάχιστους αδελφούς του», δηλαδή προς τους φυλακισμένους, τους πεινασμένους, τους διψασμένους, τους γυμνούς, τους ασθενείς.

Η επόμενη Κυριακή ονομάζεται της Τυρινής και εν όψει της νηστείας η Ευαγγελική περικοπή της ημέρας αναφέρεται στους λόγους του Ιησού Χριστού, που τονίζει ότι «όσοι θέλουν να συγχωρηθούν τα παραπτώματά τους από τον Θεό, πρέπει να συγχωρήσουν κι αυτοί τα παραπτώματα των συνανθρώπων τους. Επίσης συμβουλεύει όποιον νηστεύει να μην γίνεται σκυθρωπός, όπως οι υποκριτές, αλλά να μη δείχνει ότι νηστεύει κι ακόμη να μη μαζεύει θησαυρούς πάνω στη γη, όπου τους αφανίζει ο σκόρος και η σκουριά, αλλά να συγκεντρώνει θησαυρούς στον ουρανό, γιατί «όπου είναι ο θησαυρός του ανθρώπους εκεί είναι και η καρδιά του».

Η πνευματική προετοιμασία για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή συνοδεύεται και από τον τρόπο με τον οποίο η εκκλησία συμβουλεύει τον χριστιανό να τρέφεται. Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου καταλύονται τα πάντα όλες τις ημέρες. Τη δεύτερη επανέρχεται η νηστεία την Τετάρτη και την Παρασκευή. Την εβδομάδα της Τυρινής όλες τις ημέρες ο χριστιανός τρώγει όλα τα γαλακτερά αλλά όχι κρέας. Και από την Καθαρά Δευτέρα υπάρχει έως το Πάσχα νηστεία από κρέας, ψάρι και γαλακτερά, με εξαίρεση την ημέρα του Ευαγγελισμού και της Κυριακής των Βαϊων, που καταλύεται το ψάρι.