Το αντιμικροβιακό «γιατροσόφι» που καταπολεμά τα βακτήρια

Περιποίηση τραυμάτων με υλικά από το… ντουλάπι της κουζίνας μας

Μια συνταγή της παραδοσιακής ιατρικής ανασύρουν οι επιστήμονες με στόχο να την αξιοποιήσουν στη σύγχρονη περιποίηση τραυμάτων. Σύμφωνα με την έρευνα από ομάδα του Πανεπιστημίου του Warwick, ο συνδυασμός μελιού με ξύδι μπορεί να αποτελέσει μια λύση για το πρόβλημα ανθεκτικών βακτηρίων στις πληγές.

Η αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων αποτελεί πρόκληση, ειδικά όταν ζουν σε βιοφίλμ, μια συσσωρευμένη βιομάζα βακτηρίων που μπορεί να προσκολληθεί γερά σε επιφάνειες, όπως η σάρκα σε μια μολυσμένη πληγή. Το βιοφίλμ προστατεύει τα βακτήρια και κάνει δύσκολη την εξολόθρευσή τους, με συνέπεια οι τρέχουσες θεραπείες να μην είναι πάντα αποτελεσματικές.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα γιατροσόφια είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία μολύνσεων. Το μέλι manuka έχει παρουσιάσει σημαντικές αντιμικροβιακές και επουλωτικές ιδιότητες, ενώ το ξύδι αντισηπτική δράση. Σήμερα, οι γιατροί χρησιμοποιούν το μέλι manuka για τη θεραπεία λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, αλλά χρησιμοποιούν μόνο οξικό οξύ, το ενεργό συστατικό του ξυδιού, και δεν τα αναμειγνύουν.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε την πρώτη μελέτη για να διερευνήσει τα αποτελέσματα εφαρμογής του μείγματος μελιού με ξύδι σε βιοφίλμ στο εργαστήριο. «Στην έρευνά μας για τις προνεωτερικές συνταγές παρατηρήσαμε ένα μοτίβο συνδυασμού μελιού και ξυδιού για την πλύση ή την επίδεση πληγών και οιδημάτων, το οποίο μας ενέπνευσε να εστιάσουμε στην ανάλυσή μας σε αυτόν τον συνδυασμό» ανέφεραν.

Πηγή ygeiamou.gr