Το χρονοδιάγραμμα για τις εξορύξεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Ένα παράθυρο ενεργειακής ελπίδας ανοίγει η Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πυρετώδεις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου ξεκινούν σε 5 σημεία του χάρτη: στα Ιωάννινα, στον Πρίνο, στο Κατάκολο, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Η γεώτρηση στη Ζίτσα των Ιωαννίνων ξεκινά μέσα στο 2023. Εκτιμάται ότι το κοίτασμα είναι 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που αντιστοιχούν σε 500 εκατομμύρια μεγαβατώρες φυσικού αερίου και θα εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας για 10 χρόνια.

Η εξορυκτική δραστηριότητα στην αλβανική πλευρά δίνει ελπίδες.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τα κοιτάσματα μαμούθ σε Πελοπόννησο και Κρήτη. Το Sanco Swift βρίσκεται ήδη στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης.

Το ερευνητικό πλοίο απλώνει καλώδια 12 χμλ για να μπορέσει να προχωρήσει αμέσως μετά στη συλλογή δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν μέχρι το 2024 στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διερευνητικές γεωτρήσεις. Το κοίτασμα μπορεί να φτάσει τα 280 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, εκτιμάται ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου, ένας ενεργειακός θησαυρός που μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια τουλάχιστον 5 ετών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στον Πρίνο η Energean προχωρά στην εγκατάσταση νέας θαλάσσιας εξέδρας για την άντληση πετρελαίου εκτιμώμενου μεγέθους 23 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μια παραγωγική γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα.

Αν όλα επιβεβαιωθούν σε 3 χρόνια η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία και να εξελιχθεί σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: megatv