Το ελληνικό σινεμά γιορτάζει και μας καλεί να το τιμήσουμε

Ταινίες ελληνικής παραγωγής με εισιτήριο στα 3 ευρώ σε όλη τη χώρα για μία μέρα με πρωτοβουλία του ΕΚΚ

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Να δει ελληνικές ταινίες με εισιτήριο 3 ευρώ θα έχει τη δυνατότητα το κοινό στις 26 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο της δράσης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) με τίτλο «Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου».

Συγκεκριμένα το σύνολο της ελληνικής παραγωγής των τελευταίων τεσσάρων ετών θα είναι προσβάσιμο στις κινηματογραφικές αίθουσες της επικράτειας, τον φυσικό χώρο της κινηματογραφικής ταινίας, με τιμή εισιτηρίου 3 €.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΕΚΚ εδράζεται στην πεποίθησή του ότι η ελληνική ταινία και η ελληνική αίθουσα οφείλουν να συνυπάρξουν σε μια εποχή δομικών αλλαγών για την κινηματογραφική διανομή σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε μια συγκυρία διεθνούς καταξίωσης των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών. Η «Ημέρα του Ελληνικού Κινηματογράφου» έρχεται να ενισχύσει και την αίθουσα, χώρο πολιτισμού του οποίου η επιβίωση δοκιμάζεται πανευρωπαϊκά. Σκοπός του ΕΚΚ είναι η προβολή της ελληνικής ταινίας σε ένα διευρυμένο κοινό, το οποίο το ελληνικό σινεμά έχει αποδείξει πως μπορεί να το συγκινήσει.

Ελληνικό χρώμα στο boxoffice των γιορτών

Κληθείς να σχολιάσει την δράση που θα λάβει χώρα στις 26/3/24 ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Ένωσης Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.Β.Ε.) κ. Χρήστος Λιόδης ανέφερε στο «ΤyposThes» πως φέτος «για πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια οι τρεις πρώτες ταινίες σε εισπράξεις στο box office ήταν Ελληνικές: πρόκειται για τη «Φόνισσα» που έχει φτάσει σχεδόν στις 400.000 εισιτήρια ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, στους «Κουραμπιέδες από χιόνι» με 130.000 εισιτήρια και στον «Καπετάν Μιχάλη» με ικανοποιητικό αριθμό εισιτηρίων». Ο ίδιος εξηγεί πως πλέον υπάρχει και το βραβευμένο «Poor Things» που μπορεί να μην είναι ελληνική παραγωγή έχει όμως ενδιαφέρον μιας και ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιώργος Λάνθιμος είναι Έλληνας.

 «Αγκαλιάζουμε κάθε πρωτοβουλία που γίνεται για την προβολή των ελληνικών ταινιών και γενικότερα ό,τι μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να έρθει στο σινεμά», συμπλήρωσε.

Η άνοδος μετά την πανδημία

Σύμφωνα με το ΕΚΚ «Οι δυνατότητες επικοινωνίας της ελληνικής ταινίας, είτε απευθύνεται σε αυστηρώς σινεφίλ, είτε στο μεγάλο κοινό διαφαίνονται από την επιτυχία της πρόσφατης «Φόνισσας» (390.100) εισιτήρια μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του 2024), αλλά και από την αποδοχή που είχαν τα προπέρσινα ιδιοσυγκρασιακά «Μαγνητικά πεδία» (28.000 εισιτήρια). Ενδεικτική είναι επίσης η γενικότερη εικόνα του ελληνικού box office για το 2023, χρονιά κατά την οποία η αγορά άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψη μετά την πανδημία (αύξηση 34,8% συγκριτικά με το 2022). Ο συνολικός αριθμός των εισιτηρίων της περασμένης χρονιάς ήταν 7.883.000, από αυτά τα 590.000 αφορούν ελληνικές ταινίες (8% επί του συνόλου), τα 1.458.500 αμιγώς ευρωπαϊκές ταινίες (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, που αποτελούν το 40,5% του ευρωπαϊκού συνόλου) και τα 5.276.000 ταινίες αμερικανικών στούντιο. Ενδεικτική επίσης είναι η εικόνα στην κορυφή του box office: στην πρώτη θέση βρέθηκε η “Barbie” (465.000), στη δεύτερη το “Οπενχάιμερ” (426.000) και στην τρίτη η “Φόνισσα”».

Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου

Στο διαδικαστικό κομμάτι, η δράση απευθύνεται σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες οι οποίες έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ. Το κόστος της επιδότησης της δράσης ανέρχεται σε 290.000 €. Kάθε αίθουσα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγής της περιόδου 2020 – 23, ανεξαρτήτως εάν αυτές έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ, μέσω διανομέων ή παραγωγών, αν η ταινία δεν έχει τύχει διανομής. Στη δεξαμενή των ταινιών προστίθενται οι μικρού μήκους ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν ή ενισχύθηκαν από τα Ειδικά Προγράμματα Covid-19 του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΚ.