Το ελληνικό σινεμά στο επίκεντρο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γάνδης

Τιμή στον ελληνικό κινηματογράφο, στους δημιουργούς του και σε συνθέτες της μουσικής του στο FocusonGreekCinema

Τιμή στον ελληνικό κινηματογράφο, στους δημιουργούς του αλλά και στους συνθέτες της μουσικής του, είναι το πρόγραμμα FocusonGreekCinema που δίνει ιδιαίτερο κινηματογραφικό και μουσικό χρώμα στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γάνδης. Το FocusonGreekCinema μεταφέρει για πρώτη φορά στο Βέλγιο μια διαχρονική εικόνα της ελληνικής ταινίας, προσκαλώντας ταυτόχρονα το κοινό του φεστιβάλ να ακούσει και το σάουντρακ που την διατρέχει.

Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο από 12 – 23 Οκτωβρίου 2021. Το φεστιβάλ της Γάνδης,  που πάντα στόχευε και στην ανάδειξη της κινηματογραφικής μουσικής δημιουργίας, θα βραβεύσει φέτος την Ελένη Καραΐνδρου για το σύνολο του έργου της.

Προσκεκλημένοι στη μεσαιωνική πόλη της Φλάνδρας είναι το ΕΚΚ και Έλληνες κινηματογραφιστές και συνθέτες. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας δήλωσε σχετικά, «Για το ΕΚΚ κάθε εκδήλωση που τοποθετεί το ελληνικό σινεμά στον ευρωπαϊκό χάρτη είναι σημαντική, γιατί οι δημιουργοί του έχουν αποδείξει ότι μπορούν να στέκονται ισάξια με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και άρα να διεκδικούν ισότιμα την επαφή τους με το ευρωπαϊκό κοινό».

Οι άξονες του Focuson GreekCinema

Στο FocusonGreekCinema  αποτυπώνεται η συνέχεια της παρουσίας του ελληνικού κινηματογράφου στον ευρωπαϊκό χώρο και η διαρκής εμβέλειά του σ’ αυτόν από την εποχή της διεθνούς καταξίωσης του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τη σημερινή επιτυχημένη πορεία του Χρήστου Νίκου. Αναδεικνύεται επίσης το έργο σημαντικών Ελλήνων συνθετών/τριών κινηματογραφικής μουσικής, μέσω μιας συναυλίας που φιλοδοξεί να συμπυκνώσει δεκαετίες ελληνικής δημιουργίας σε αυτό τον τομέα. Ο ρυθμός και τα ηχοχρώματα  του Μίκη Θεοδωράκη και του Βαγγέλη Παπαθανασίου, αλλά και η ρευστή αρμονία των μουσικών τοπίων της  Ελένη Καραΐνδρου και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα θα κατακλύσουν την Όπερα της Γάνδης.

 • Συνολικά θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ 26 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους καθώς και  δύο (2) διεθνείς συμπαραγωγές στις οποίες συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί.
 • Η ταινία μεγάλου μήκους «Μήλα» του Χρήστου Νίκου και η μικρού μήκους «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή διεκδικούν βραβεία στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα.
 • Άλλες έξι (6) ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγής της τελευταίας διετίας, θα προβληθούν στο αφιέρωμα. Πρόκειται για έργα ενδεικτικά της πολυμορφίας του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
 • Το φεστιβάλ συστήνει φέτος στο κοινό του τη Ζακλίν Λέντζου, αναδεικνύοντας σημερινές τάσεις του ελληνικού κινηματογράφου που κυοφορούν το μέλλον του και την ευρωπαϊκή προοπτική του. Θα προβληθούν τέσσερις (4) μικρού μήκους ταινίες της καθώς και η μοναδική μεγάλου μήκους που έχει γυρίσει η σκηνοθέτις.
 • Το φεστιβάλ τοποθετεί σε κεντρικό κάδρο του τον Θόδωρο Αγγελόπουλο για τον συστήσει ξανά στο βελγικό κοινό. Η αναδρομική παρουσίαση του έργου του δίνει την ευκαιρία μιας σημερινής ματιάς σε ταινίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου. Ανάμεσά τους είναι και ο εμβληματικός «Θίασος» που έχει συμπεριληφθεί στις εκατό καλύτερες δημιουργίες του παγκόσμιου σινεμά.
 • Η ρετροσπεκτίβα στον Θ. Αγγελόπουλο πλαισιώνεται από masterclass του διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη.
 • Η Ελένη Καραΐνδρου και Ευανθία Ρεμπούτσικα θα είναι παρούσες στη συναυλία με τίτλο «Μεγάλοι Έλληνες συνθέτες», θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Όπερα της Γάνδης. Την επομένη, στην τελετή  λήξης του φεστιβάλ κατά τη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τα WorldSoundtrackAwards,  η Ε. Καραΐνδρου θα τιμηθεί για τη συνολική προσφορά της στο σινεμά.

Οι ελληνικές ταινίες του φεστιβάλapples.jpg

Το αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο θα απλωθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της 48ης διοργάνωσης του φεστιβάλ Γάνδης. Σε κάποιες από τις προβολές το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με τους δημιουργούς των ταινιών. Συγκεκριμένα:

 • Εκτός από τα «Μήλα» και το «Brutalia, εργάσιμες μέρες» που διεκδικούν βραβεία», συμμετέχουν στο φεστιβάλ οι ακόλουθες ταινίες της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής: «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Άλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη, «Kalaazar» της Τζάνις Ραφαηλίδου, «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου, «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη.
 • Το αφιέρωμα στις μικρού μήκους ταινίες της Ζακλίν Λέντζου περιλαμβάνει τα έργα «Αλεπού», «Hiwa», «Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς», «Το τέλος του πόνου (Μια πρόταση)».
 • Η αναδρομική παρουσίαση του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου απαρτίζεται από τις ταινίες «Αναπαράσταση», «Μέρες του 36», «Ο θίασος», «Οι κυνηγοί», «Ο Μεγαλέξανδρος», «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο μελισσοκόμος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», «Το λιβάδι που δακρύζει», «Η σκόνη του χρόνου».

Στο πλαίσιο της αναδρομικής αυτής παρουσίασης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «LettreaTheo» της ΕλοντίΛελού (Συμπαραγωγή Βελγίου και Ελλάδος).

 • Στο φεστιβάλ θα προβληθούν επίσης δύο (2) ξένες ταινίες στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες παραγωγοί:

Το «Quicksand» της ΜαργκόΣάαπ (Ελλάδα, Ολλανδία, Εσθονία) έχει συμπαραγωγό την ελληνική HomemadeFilms, αλλά και οικονομική υποστήριξη από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του μειοψηφικού προγράμματός του.

Το «ΤheLostDaughter» της Μάγκι Τζίλενχαλ (ΗΠΑ, Ελλάδα)  έχει συμπαραγωγό τη FaliroHouseProductions. Η ταινία αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της γυρίστηκε στην Ελλάδα με την διευκόλυνση και του HellenicFilmCommission του EKK.