Το εμβόλιο είναι «προστασία ζωής» για εσάς και τους γύρω σας

Του Νίκου Α. Καρανταγλή, Παιδιάτρου, Μέλους στο ΔΣ του ΙΣΘ

«Το 1736 έχασα έναν από τους γιους μου, ένα υγιές αγόρι 4 χρονών από ευλογιά… Το μετάνιωσα πικρά που δεν του είχα κάνει ενοφθαλμισμό. Τα λέω αυτά για το καλό άλλων γονιών, που παραλείπουν αυτή την επέμβαση γιατί λένε πως αν πάθει κάτι το παιδί τους κατά τον ενοφθαλμισμό, δεν θα μπορέσουν ποτέ να συγχωρήσουν τον εαυτό τους. Το δικό μου παράδειγμα δείχνει πως μπορεί κανείς να το μετανιώσει έτσι κι αλλιώς.

Για το λόγο αυτό πρέπει να επιλέγεται η ασφαλέστερη πρακτική …» – Βενιαμίν Φραγκλίνος, Αυτοβιογραφία, 1791.

Τα λόγια αυτά του Βενιαμίν Φραγκλίνου, γραμμένα στα τέλη του 18ου αιώνα, παραμένουν επίκαιρα και περιέχουν όλη τη φιλοσοφία των εμβολιασμών. Η ευλογιά με την εφαρμογή των εμβολιασμών αποτελεί την πρώτη (και μοναδική) νόσο που εξαφανίστηκε παγκόσμια.

Γιατί να εμβολιάσουμε τα παιδιά;

Τα εμβόλια θεωρούνται το πιο σημαντικό επίτευγμα στη δημόσια υγεία, αμέσως μετά την εξασφάλιση πόσιμου νερού. Οι δύο αυτές παρεμβάσεις οδήγησαν στο να σωθούν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, πολλές περισσότερες σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ιατρικές ανακαλύψεις έκτοτε. Εκτός όμως από την προστασία των δικών μας παιδιών από σοβαρές ασθένειες, τα εμβόλια των παιδιών μας επίσης:

• Προστατεύουν τους φίλους των παιδιών μας και τους συμμαθητές τους αφού οδηγούν σε ανοσία της κοινότητας

• Προστατεύουν τα εγγόνια σας και τα εγγόνια των παιδιών σας. Αν σταματούσαν οι εμβολιασμοί, αρρώστιες που στις μέρες μας βρίσκονται υπό έλεγχο θα επανεμφανίζονταν προκαλώντας επιδημίες. Αυτό δείχνουν τα παραδείγματα χωρών που διέκοψαν κάποιους εμβολιασμούς

• Συμβάλλουν στην εξαφάνιση ασθενειών που σκότωσαν εκατομμύρια παιδιών κατά το παρελθόν. Ήδη η ευλογιά δεν υπάρχει, ενώ η πολιομυελίτιδα βαίνει προς εξάλειψη και η ιλαρά ελπίζουμε πως ακολουθεί.

Η Δράση εμβολιάΖΩ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Στις μέρες μας και εξαιτίας του περιορισμού των ασθενειών οι εμβολιασμοί (που αποτελούν πρώτιστο μέσο προαγωγής της Δημόσιας Υγείας) υπόκεινται σε αμφισβήτηση ατεκμηρίωτη και επικίνδυνη για την κοινωνία. Θεωρούμε χρέος της ιατρικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης μέσω του Συλλόγου μας να δράσουμε, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό -μικρούς και μεγάλους.

Το «εμβολιάΖΩ» περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης των συμπολιτών μας στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα.

Αποκορύφωμα της καμπάνιας η κεντρική ενημερωτική εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, ώρες 10.00-17.00, η οποία θα περιλαμβάνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους, καθώς και ενημέρωση όσων θέλουν να μάθουν περισσότερα. Σας περιμένουμε όλους εκεί!

Αναγνωρίζοντας τις νέες τάσεις ενημέρωσης, έχουμε αναπτύξει την εφαρμογή «ΕΜΒΟΛΙΑΖΩ» για smartphones και tablets η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν και παρέχει όλη την πληροφορία που χρειάζεται ο ενημερωμένος πολίτης.