Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

•                   Νέο λογότυπο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

Με χαρά σας παρουσιάζουμε το νέο λογότυπο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής!

Εμπνευσμένο από την ιστορία και τους ανθρώπους μας, τα πλούσια τοπικά προϊόντα και τον “χρυσό” ήλιο της Χαλκιδικής μας, το νέο λογότυπο καταφέρνει και συνδέει αρμονικά μερικά από τα αγαπημένα στοιχεία του τόπου μας!

Το νέο λογότυπο θα χρησιμοποιείται από εδώ και στο εξής σε όλη την επικοινωνία του Επιμελητηρίου, αντικαθιστώντας σταδιακά το προηγούμενο σε όλες τις εφαρμογές του.

Ο ανασχεδιασμός του λογοτύπου αποτελεί μέρος από μία σειρά ενεργειών που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

 Επόμενη εφαρμογή: η ανανέωση του website μας. Μείνετε συντονισμένοι!

Το νέο λογότυπο επιμελήθηκε η κα. Κατσού Μαριάνθη, Smile διαφημιστική.

•                   4ος  κύκλος ΔΩΡΕΑΝ e – σεμιναρίων για τους επιχειρηματίες

 Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειας συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών του, εναρμονισμένο πλήρως με τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19, διοργανώνει  σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), ΔΩΡΕΑΝ, θεματικά εργαστήρια (online workshops), με έμφαση στους κλάδους Αγροδιατροφής, Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Τουρισμού.

Τα θεματικά εργαστήρια διοργανώνονται στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ανάπτυξη Πωλήσεων και Κερδοφορίας για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις” και του ευρωπαϊκού έργου SKILLS4MSEs.

 Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελείται από 5 θεματικά εργαστήρια, συνολικής διάρκειας 15 ωρών.

Τα θεματικά εργαστήρια που  θα υλοποιηθούν είναι :

                  «Επιχειρηματικό Μοντέλο, Business Model Canvas»,                             [ολοκληρώθηκε]

                     την  Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 18:00 – 21:00

                  «Σχεδιασμός της στρατηγικής Marketing»,                                             [ολοκληρώθηκε]

      την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 18:00 – 21:00

                  «Σχεδιασμός της εξυπηρέτησης πελατών»,

      την Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021 και ώρες  18:00 – 21:00                            [ολοκληρώθηκε]

                  «Market Fit, προσαρμογή προϊόντος/υπηρεσίας στην αγορά»,             [ολοκληρώθηκε] 

        την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και ώρες  18:00 – 21:00

                  «Ανάπτυξη στρατηγικής πωλήσεων»

                   την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 και ώρες  18:00 – 21:00

Οι πέντε θεματικές ενότητες των workshops θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω της online πλατφόρμας “miro”.  Η πλατφόρμα “miro” είναι ένας διαδικτυακός ασπρο-πίνακας, πάνω στον οποίο δουλεύουν όλοι οι συμμετέχοντες απομακρυσμένα σε κατανεμημένα και υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας.  Μέσω της πλατφόρμας “miro”, ενισχύεται η διάδραση και η ομαδική εργασία, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η οπτικοποίηση εννοιών, ιδεών και λύσεων.

Η συμμετοχή στα θεματικά εργαστήρια είναι περιορισμένη.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 12 άτομα.

Το ανωτέρω εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμελείται, παρουσιάζει και διαχειρίζεται διαδικτυακά η εισηγήτρια κα. Εύα Μαρία Σαρηγιαννίδου, ιδρύτρια της Συμβουλευτικής Εταιρείας Thrive EMS.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν το e-mail τους, στο οποίο θα τους αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος για την παρακολούθησή του (link) μέσω του οποίου θα συνδεθούν για να παρακολουθήσουν το workshop που τους ενδιαφέρει.

Για τη συμμετοχή σας στα σεμινάρια, παρακαλούμε να μεταβείτε στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfwndoKAXPnCn503cS4e7Qnim_Zbz-spdISOb0INSifmgdOFw/viewform

Μετά την ολοκλήρωση του 4ου κύκλου των σεμιναρίων, θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις συμμετοχής στα θεματικά εργαστήρια που παρακολούθησαν.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 & 2371024300, e-mail: [email protected], υπεύθυνος κος Μήντος Δημήτριος.

•                   Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην επικράτεια από το Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2021

Δημοσιεύθηκε η Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 77146 (ΦΕΚ 5816/Β/11-12-2021) με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού που ισχύουν έως και τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 και

ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06.00. Μεταξύ άλλων, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αλλάζει η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης, το οποίο πλέον θα διαρκεί για 90 ημέρες (τρεις μήνες) και όχι για 6 μήνες. Ενώ, παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία των θεματικών χριστουγεννιάτικων πάρκων και των χιονοδρομικών κέντρων. Αναλυτικά το ΦΕΚ στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο Link : https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/FEK5816V_11_F29138.12.2021EKTAKTAMETRAAPO13EOS20.12.2021.pdf

•                   Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Ιδιωτικών Έργων στο ΕΠ Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020 στη Χαλκιδική

Ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ) «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» (ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ) δημοσιεύει Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Ιδιωτικών Έργων με τίτλο: «ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ», στα πλαίσια του Μέτρου 8.3.3  “Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης” της Προτεραιότητας 4 “Αύξηση της απασχόλησης και της Εδαφικής Συνοχής” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αλιεία & Θάλασσα 2014-2020” στη Χαλκιδική.

Το Μέτρο εφαρμόζεται στην Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων, Δημοτική Κοινότητα Αμμουλιανής, Δημοτική Κοινότητα Ιερισσού, Τοπική Κοινότητα Νέων Ρόδων, Τοπική Κοινότητα Ολυμπιάδος, Τοπική Κοινότητα Ουρανοπόλεως του Δήμου Αριστοτέλη καθώς και στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Νικολάου, Δημοτική Κοινότητα Συκέας και στην Τοπική Κοινότητα Σάρτης του Δήμου Σιθωνίας.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται ενδεικτικά σε 1.274.856,00€ (συγχρηματοδότηση από το ΕΤΘΑ).

Η δράση που δύναται να υλοποιηθεί αφορά σε ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών – Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

Συγκεκριμένα, θα ενισχυθούν:

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ: ΑΛΙΕΙΣ, για

1.                 Ίδρυση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και επέκταση μονάδων εστίασης

2.                 Επιχειρήσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγία

3.                 Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ: ΜΗ ΑΛΙΕΙΣ, για

1.                 Επιχειρήσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγία

2.                 Λοιπές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών

3.                 Ίδρυση, επέκταση  και εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης

4.                 Χώρους εστίασης και αναψυχής

Το Ποσοστό Επιχορήγησης για όλα τα  ανωτέρω  είναι 50%.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (http://www.ependyseis.gr) και σε έντυπη μορφή στην έδρα του ΕΦ.

 Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης στήριξης: 10/11/2021, ώρα 13:00

Ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης στήριξης:  24/01/2022, ώρα 15:00

Για αναλυτικότερες πληροφορίες, υπεύθυνη είναι η κα. Γεωργία Καραγιάννη, τηλέφωνα 2371024407 & 24507, e-mail: [email protected], καθώς και στην ιστοσελίδα της ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ στο link: https://www.anetxa.gr/alieia-prosklisi-idiotikon/

•                   Νέα Παράταση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020 “Ενίσχυση Επιχειρήσεων Εστίασης  για την Προμήθεια Θερμαντικών Σωμάτων Εξωτερικού Χώρου”

Σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη στις 22-4-2021 παρατείνεται εκ νέου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δράση “Επιχορήγηση των Επιχειρήσεων Εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου” του ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020. Νέα καταληκτική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 31/12/2021.

•                   ΟΕΕ: Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 3.500 εργαζομένους

Μια σημαντική πρωτοβουλία έχει αναλάβει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με στόχο – όπως πάντα – την περαιτέρω κατάρτιση και εξειδίκευση εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος, την υλοποίηση της Πράξης, «Συμβουλευτική καθοδήγηση, κατάρτιση και πιστοποίηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, για τη συμμετοχή τους στη διαρθρωτική αλλαγή της οικονομίας», με κωδικό ΟΠΣ 5047758.

Αντικείμενο είναι η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και πιστοποίησης 3.500 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων (σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17024 ή ισοδύναμο ή τον ΕΟΠΠΕΠ). Με αυτό τον τρόπο, θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα, ώστε να εξασφαλίσουν προσφορότερους εργασιακούς όρους για την προσαρμογή τους στις διαρθρωτικές αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της οικονομίας εν γένει.

Πού απευθύνεται

Το έργο απευθύνεται σε εργαζόμενους όλων των περιφερειών της Ελλάδας – Αττική, Νότιο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – EKT) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Τα αντικείμενα κατάρτισης

1. Ειδικός συστημάτων ηλεκτρονικής προώθησης εταιρικής παρουσίας – Social media Marketing.

2. Ειδικός συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου (e-Commerce).

3. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τουριστικό Τομέα.

4. Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

5. Οικονομικός Αναλυτής.

6. Στέλεχος διοίκησης και διαχείρισης έργου.

7. Στέλεχος Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Η υποβολή της αίτησης

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι ωφελούμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους από Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2021, μέχρι την Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021, και ώρα 9.00 μ.μ.. Για το κείμενο της πρόσκλησης, πληροφορίες για το έργο και την υποβολή της αίτησης, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΟΕΕ στο link : https://121.oe-e.gr/

•                   Επιχορήγηση επιχειρήσεων που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες λόγω κορονοϊού

Τη θέσπιση επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οι

οποίες επιτάθηκαν από φυσικές καταστροφές που εκδηλώθηκαν εντός του έτους 2021 καθώς και την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση

στους ιδιοκτήτες ίππων, προπονητές και αναβάτες δρομώνων ίππων, λόγω της αναστολής των ιπποδρομιών και του ιπποδρομιακού στοιχηματισμού, προβλέπεται στο άρθρο 21 του νόμου  Ν.4859/27.11.2021 (ΦΕΚ 228Α) με τίτλο «Μέτρα διευκόλυνσης του εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.»

•                   Τέσσερα νέα μέτρα φοροελαφρύνσεων που σκέφτεται η κυβέρνηση για το 2022

Τέσσερις μεγάλες φοροελαφρύνσεις, τις οποίες η κυβέρνηση σχεδίαζε μεθοδικά αλλά έμειναν πίσω λόγω διεθνούς αβεβαιότητος για τις επιπτώσεις της έκρηξης στις τιμές ενέργειας του 4ου κύματος της πανδημίας, προετοιμάζει μεθοδικά η κυβέρνηση για το 2022. Τα μέτρα αυτά αφορούν :

1.                 Μείωση ΕΝΦΙΑ έως 8%.

2.                 Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

3.                 Στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους: το πρόγραμμα αφορά δωρεάν στέγη για ευάλωτα νοικοκυριά, ιδίως νεαρά ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα. Αφορά διαμερίσματα και κατοικίες που θα παραχωρηθούν από το Δημόσιο.

4.                 Σταδιακή μείωση (έως και κατάργηση) του τέλους επιτηδεύματος: μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος

•                   “Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης”: Βήμα βήμα η διαδικασία για τη ρύθμιση των οφειλών νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Την ενεργοποίηση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του “Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης”, στο πλαίσιο του Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.  Ο Μηχανισμός υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και εφαρμόζεται σε εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019. Η έγκαιρη προειδοποίηση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, “αποτελεί μια καινοτόμο διαδικασία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία αποσκοπεί στον εντοπισμό περιστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αφερεγγυότητα. Και τούτο με σκοπό την πρόληψη της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων”. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στο link :  https://www.minfin.gr/web/guest/-/d-t-enarxe-leitourgias-platphormas-mechanismou-enkaires-proeidopoieses-?inheritRedirect=true&redirect=%2F

•                   ΑΑΔΕ: Ψηφιακά πλέον οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών στο myProperty

Από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών υποβάλλονται πλέον μέσω του myProperty. Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής. Από τις 20 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά. Σε ό,τι αφορά δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν και διεκπεραιώνονται κανονικά, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν.

•                   ΑΑΔΕ: Εγχειρίδιο των συνηθέστερων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των

αντίστοιχων απαντήσεων σε τελωνειακά θέματα

Δημοσιοποιήθηκε η επικαιροποιημένη έκδοση του «Εγχειριδίου Συνηθέστερων Ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντίστοιχων απαντήσεων, σε τελωνειακά θέματα» εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) για την παροχή ορθής και έγκαιρης ενημέρωσης στους ενδιαφερόμενους πολίτες και οικονομικούς φορείς, σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Γ.Δ.Τ.

& Ε.Φ.Κ.) αυτής. Είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στο link : https://www.aade.gr/anakoinoseis/teloneia/egheiridio-ton-synithesteron-erotimaton-poy-ypoballontai-apo-toys-polites-kai-ton-antistoihon-apantiseon

•                   e – ΕΦΚΑ : Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς

Τέθηκε σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία τροποποίησης, με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου 2022, των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για τα έτη 2019 και 2020 για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε:

– εργοδότες δικηγόρων με έμμισθη εντολή απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και σε ΝΠΙΔ,

– εργοδότες μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών απασχολούμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ. με υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων),

– εργοδότες μηχανικών και υγειονομικών υπαγόμενων στις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016.

Η υπηρεσία παρέχεται στους εργοδότες μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), επιλέγοντας: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Εργοδότες → «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Τροποποίησης της Ασφάλισης για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς», με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που διαθέτουν για την υποβολή ΑΠΔ, μέσω διαδικτύου. Η δε δυνατότητα τροποποίησης παρέχεται στον εργοδότη ανά ασφαλισμένο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ανωτέρω τροποποίηση πραγματοποιείται, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, με απλό και φιλικό τρόπο για τον χρήστη, χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών και αφορά στη δηλωθείσα, μέσω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), ασφάλιση των προσώπων αυτών για τα έτη 2019 και 2020, ώστε να προσαρμοσθεί στις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, που διέπουν το ασφαλιστικό καθεστώς τους.

Προς το παρόν, η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη για πρόσωπα ενταχθέντα:

α) στον Μηχανισμό Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 39/2020, Κεφ. Α’),

β) στα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών που δραστηριοποιούνται σε τριτογενή τομέα και στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, ενταγμένων ή μη στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 39/2020, Κεφ. Δ’) και

γ) στο ανοιχτό πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας (εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 49/2020).

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία θα εμπλουτιστεί στις 17/01/2022 με αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής των αντιστοίχως αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στους εν λόγω δικαιούχους (ασφαλισμένους και εργοδότες).

•                   Ρυθμίσεις για αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ και για εποχικά απασχολούμενους

Ρυθμίσεις οργανωτικού χαρακτήρα που αφορούν στον ΟΑΕΔ –με στόχο να ενισχυθεί η αποτελεσματική απορρόφηση πόρων της ΕΕ- αλλά και επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης που ισχύει για το 2021 για την χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας και σε άλλους εποχικά απασχολούμενους –πέραν των κλάδων τουρισμού και επισιτισμού- περιέχονται σε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η τροπολογία κατατίθεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» που συζητείται στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται –μεταξύ άλλων- αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ να ορίζει τη διαδικασία διαχείρισης προγραμμάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση. Παράλληλα, αναδιοργανώνονται οι οικονομικές υπηρεσίες του, ώστε ο Οργανισμός να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα κονδύλια άνω του 1 δις. ευρώ έως το 2025 που θα διατεθούν πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ, για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Προτείνεται επίσης η επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης του άρθρου 71 του Ν. 4837/2021 που προβλέπει τη   μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης σε 50 από 100 για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους σε τουρισμό-επισιτισμό και στις υπόλοιπες κατηγορίες εποχικά απασχολούμενων. Πρόκειται για εργαζομένους ιδίως στην κονσερβοποιία, σε διαλογητήρια και στα λοιπά επαγγέλματα που συνδέονται με τη γεωργία και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι κινδύνευαν να μη συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνέπειες από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19.

Έτσι, κατ΄ εξαίρεση για το έτος 2021,προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από κατ’ ελάχιστον 100 σε 50 ημέρες.

•                   Δεύτερη στην ευρωζώνη η Ελλάδα σε άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής

Τη δεύτερη θέση όσον αφορά την ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής καταλαμβάνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα.  Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε 17,2%, με τη Λιθουανία να είναι στην πρώτη θέση με 22,7% και τη Δανία να έρχεται τρίτη με 14%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση κατέγραψε η Ρουμανία (-6,6%) και ακολουθούν οι Πορτογαλία (-6,5%) και Τσεχία (-4,9%).

•                   «Πόθεν έσχες»: Μέχρι 16 Φεβρουαρίου 2022 η υποβολή των δηλώσεων

Όπως τελικά ψηφίστηκε η διάταξη του άρθρου 68 του ν. 4871/2021 (ΦΕΚ 246/Α/10.12.2021) «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις» , η προθεσμία υποβολής δηλώσεων από τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, παρατείνεται μέχρι 16 Φεβρουαρίου 2022 από 31-01-2022 που ήταν η αρχική ημερομηνία της τροπολογίας.

•                   «Εξοικονομώ 2021»: Εκκίνηση με προθεσμία μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου

Σε λειτουργία τέθηκε από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, στις 12:00, ταυτόχρονα για όλη την Επικράτεια, η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων (https://exoikonomo2021.gov.gr/) για το «Εξοικονομώ 2021», με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό για χρονικό διάστημα 50 ημερών. Επίσης, στις 8 Φεβρουαρίου και για επίσης 50 ημέρες, έως τις 28 Μαρτίου, θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων πολυκατοικίας. Όσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θέλουν να συμμετάσχουν ως σύνολο και για την ενεργειακή αναβάθμιση της πολυκατοικίας τους θα μπορούν τότε να καταθέσουν τους φακέλους τους. Περισσότερες λεπτομέρειες για την «Προκήρυξη του προγράμματος ’’Εξοικονομώ 2021’’, στο ΦΕΚ 5778/Β/10.12.2021 (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/118225/2849).

•                   ΥΑΑΤ: Καινοτόμα mobile πλατφόρμα για “έξυπνες” συσκευές: i-AGRIC

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια ανάπτυξης και παροχής νέων υπηρεσιών συστημάτων βέλτιστης πληροφόρησης – ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του αγροτικού πληθυσμού, υλοποίησε μία καινοτόμα mobile πλατφόρμα για «έξυπνες» συσκευές (smartphones). Η νέα εφαρμογή «i-AGRIC» παρέχει στους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής και τους πολίτες υπηρεσίες γενικής ενημέρωσης, εξατομικευμένων ειδοποιήσεων, προσωποποιημένης ενημέρωσης και προσωποποιημένης εξυπηρέτησης/συμβουλευτικής.

1.                 Υπηρεσίες ενημέρωσης (δελτία τύπου, ανακοινώσεις Υπουργείου κλπ)

2.                 Υπηρεσίες εξατομικευμένων ειδοποιήσεων – Ο χρήστης της υπηρεσίας έχει την ευχέρεια να επιλέξει τις κατηγορίες/τα θέματα για τα οποία ενδιαφέρεται να λαμβάνει ενημερώσεις – ειδοποιήσεις, γύρω από τα αντικείμενα που αφορούν στο Υπουργείο ή και τους εποπτευομένους φορείς. Μπορεί επίσης να επιλέξει την Περιφερειακή Ενότητα για την οποία θέλει να λαμβάνει ενημερώσεις – ειδοποιήσεις ή/και συνδυασμό θεμάτων και γεωγραφικής περιοχής. Με τον τρόπο αυτό κάθε πολίτης έχει εξατομικευμένες επιλογές και λαμβάνει περιεχόμενο μόνο για ότι πραγματικά τον ενδιαφέρει.

3.                 Υπηρεσίες προσωποποιημένης ενημέρωσης – Οι πολίτες μετά την αυθεντικοποίησή τους μέσω taxisnet, έχουν πρόσβαση σε προσωποποιημένες υπηρεσίες ενημέρωσης σχετικά με αιτήματα και υποθέσεις τους. Ενδεικτικά:

• Πρόσφατες πληρωμές ενισχύσεων ΟΠΕΚΕΠΕ

• Μεταβίβαση δικαιωμάτων ΟΠΕΚΕΠΕ

• Πρόσφατες πληρωμές αποζημιώσεων ΕΛΓΑ

• Οφειλές προς ΕΛΓΑ

• Διοικητικό στάδιο αιτήσεων αποζημιώσεων ΕΛΓΑ

4.                 Υπηρεσίες προσωποποιημένης εξυπηρέτησης – συμβουλευτικής – Οι πολίτες μετά την αυθεντικοποίησή τους, έχουν πρόσβαση σε προσωποποιημένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης και συμβουλευτικής. Έχουν την ευχέρεια να υποβάλλουν από την εφαρμογή του κινητού, αιτήματα εξυπηρέτησης για μεγάλο αριθμό διοικητικών διαδικασιών ή/και θεμάτων του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων του. Τα αιτήματα των πολιτών είναι εφικτό να συνοδεύονται από φωτογραφίες και γεωγραφική απεικόνιση της περιοχής ή του γεωγραφικού στίγματος για το οποίο υποβάλλουν αιτήματα εκείνη τη στιγμή. Τα αιτήματα εξυπηρέτησης παραλαμβάνουν, οι πύλες εισόδου αιτημάτων στο Υπουργείο (ticketing system) και στους εποπτευομένους φορείς, ανάλογα με το θέμα εξυπηρέτησης, προκειμένου να το διεκπεραιώσουν. Η απάντηση της Υπηρεσίας στέλνεται στη θυρίδα του κινητού του χρήστη.

 Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή σε smartphones στην ηλεκτρονική διεύθυνση (link): http://www.minagric.gr/index.php/el/xrisimewplirofories-2/i-agric-ypaat

•                   Διαθέσιμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η βάση δεδομένων για την αναζήτηση συντελεστών ΦΠΑ σε είδη και υπηρεσίες

Διαθέσιμη είναι η νέα βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την οποία μπορούν να αναζητηθούν ανά είδος ανά υπηρεσία και ανά περίοδο, οι συντελεστές ΦΠΑ (κανονικός/μειωμένος/υπερ-μειωμένος) για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναζήτηση λειτουργεί για εμπορεύματα με τον κωδικό ΣΟ, ενώ για τις υπηρεσίες χρησιμοποιείται ο κωδικός CPA. Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα https://ec.europa.eu/taxation_customs/tedb/vatSearchForm.html

•                   Ζήτηση για ελληνικά τρόφιμα από Σερβική εταιρεία

Η σερβική εταιρεία Aman, η μεγαλύτερη εγχώρια αλυσίδα λιανικής στη Σερβία με περισσότερα από 280 σούπερ μάρκετ λιανικής αυτή τη στιγμή και 3.500 υπαλλήλους, πάνω από 30 σούπερ μάρκετ και 20 υπεραγορές σε όλη τη χώρα, ενδιαφέρεται να επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων της. Για το λόγο αυτό αναζητά ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να εξάγουν στη Σερβία. Η εταιρεία Aman, που έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 270 εκατ. €,  εισάγει διάφορα είδη προϊόντων από όλο τον κόσμο, από τρόφιμα μέχρι ρούχα και προϊόντα για το σπίτι και το νοικοκυριό.

Ενδεικτικό βίντεο για την εταιρεία μπορείτε να βρείτε εδώ: https://we.tl/t-npZadpRzEe

Οι κύριες κατηγορίες προϊόντων που την ενδιαφέρουν είναι: αλμυρά και γλυκά είδη, κονσέρβες, χυμοί, μαρμελάδες, noodles, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, κονσερβοποιημένα φρούτα κα. Πληροφορίες: Aleksandra Vuković, Category manager, AMAN doo, Vinogradska 52a, 11000 Beograd. Tel: +381 62 88 70 630, E-mail: [email protected], www.aman.co.rs

•                   Διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Καναδά

Σύμφωνα με επιστολή από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο του Καναδά, από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων, σας ενημερώνουμε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου Καναδά. https://canadaiooc.com/

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού έχει ως εξής:

1/9/2021 Έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων

10/1/2022 Λήξη υποβολής πρώιμων υποψηφιοτήτων (early bird)

1/4/2022 Έναρξη αποστολής δειγμάτων

30/4/2022 Λήξη υποβολής υποψηφιοτήτων

10/5/2022 Λήξη αποστολής δειγμάτων

•                   Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του

Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :

https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf .

•                   Η επίσημη σελίδα του Επιμελητηρίου στα social media

Σας ενημερώνουμε ότι από εδώ και πέρα το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θα βρίσκεται κοντά σας στο Facebook μόνο μέσα από την επίσημη σελίδα του. Για να παρακολουθείτε πιο άμεσα τα νέα και τις ενημερώσεις μας, μπορείτε να κάνετε like. 👍

https://www.facebook.com/halkidikichamber

🆕 Επίσης, θα μας βρείτε πλέον και στις σελίδες μας σε Instagram & LinkedIn.

https://www.instagram.com/halkidikichamber/
https://www.linkedin.com/company/chamber-of-halkidiki/

•                   Ενημέρωση για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σας ενημερώνει ότι, η εξυπηρέτηση κοινού στο Επιμελητήριο γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά ΚΥΑ , απαραίτητα με:

Ι. Πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή

ΙΙ. Πιστοποιητικού νόσησης,  ή

ΙΙΙ.  Αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας. 

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και, κατόπιν συνεννόησης, να αποστείλουν με e-mail τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των μελών μας.

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

e-mail : [email protected], συναλλαγή για ΑΕ – ΟΕ – ΕΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ – Πιστοποιητικά ΓΕΜΗ – ΥΜΣ

e-mail : [email protected], συναλλαγή για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές

e-mail: [email protected] , για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση & συναλλαγή

Τηλ. :2371024200, 2371024300          

Θα είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.