Το «ηλιακό» σκάφος του Χέοπα μεταφέρθηκε στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Το πρώτο σκάφος του βασιλιά Khufu, του Χέοπα, μεταφέρθηκε, ξημερώματα Σαββάτου, από τις Πυραμίδες της Γκίζας στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο.

Το σκάφος του δεύτερου Φαραώ της 4η δυναστείας, του οποίου η βασιλεία διήρκεσε από το 2589 έως το 2566 π.Χ., είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο ξύλινο σκάφος που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο.

Το ξύλινο σκάφος ηλικίας 4.600 ετών, γνωστό και ως «ηλιακό» σκάφος, μεταφέρθηκε στο κοντινό Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο θα εγκαινιαστεί μέσα στο 2021.

Η ομάδα εργασίας του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου πέτυχε να εγκαταστήσει τη μεταλλική δομή του κοντέινερ του πρώτου σκάφους του βασιλιά Khufu στην τελική του μορφή στο κτήριο του Μουσείου -αφιερωμένου στα σκάφη του βασιλιά, φτάνοντας με ασφάλεια από τις Πυραμίδες της Γκίζας.

Ο Δρ. Al Tayeb Abbas δήλωσε ότι το τμήμα θα παραμείνει μέσα στη μεταλλική του δομή μέχρι την ολοκλήρωση του κτηρίου του Khufu Boat Museum, παρακολουθώντας τις θερμοκρασίες και την υγρασία.

Το σκάφος αποτελεί ένα είδος τελετουργικού σκάφους που μετέφερε τους Φαραώ στους ουρανούς μετά την ανάστασή τους, συνοδεία του Ρα, θεού του Ήλιου.

Ωστόσο, στον σκελετό του σκάφους έχουν ανακαλυφθεί ενδείξεις για τη χρήση του στο νερό, και οι αρχαιολόγοι θεωρούν πιθανό το σκάφος να είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά της σορού του Χέοπα από τη Μέμφιδα στη Γκίζα. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι, ακόμα και 4.500 χρόνια μετά, το πλοιάριο θα μπορούσε άνετα να ταξιδέψει στα νερά του Νείλου.