Το μικρό σπίτι της ελιάς στη Χαλκιδική

Το σπίτι βρίσκεται στη Χαλκιδική, σε ένα παρθένο λόφο με ελαιόδεντρα, έχοντας θέα τη θάλασσα και τα μοναστήρια του Αγίου Ορους στο βάθος. Το σπίτι των μόλις 21 τετραγωνικών μέτρων, που είναι έχει μόνο τα απαραίτητα, είναι τυλιγμένο σε μια ελαφριά μεταλλική επιφάνεια διάτρητη με ένα μεταλλικό μοτίβο εμπνευσμένο από τη σκιά των ελαιόδεντρων. Τα φύλλα που κατασκευάστηκαν με μια καινοτόμο μέθοδο κοπής και αναδίπλωσης δημιουργούν μια τρισδιάστατη υφή.

Το σπίτι, που φιγουράρει σε δημοσιεύματα ξένων ιστότοπων όπως το archdaily, αποτελεί μέρος μιας έρευνας για την αειφορία και την πρόβλεψη της ανθρώπινης άνεσης στην αρχιτεκτονική, αμφισβητώντας τον ορισμό του εσωτερικού και του εξωτερικού κατοικημένου χώρου, σημειώνεται στην ιστοσελίδα της αρχιτεκτόνισσας.

 

Η βιωσιμότητα του σπιτιού

Το «σπίτι της ελιάς» τοποθετήθηκε προσεκτικά ακολουθώντας αρκετές μελέτες για τη βελτιστοποίηση της προβολής, του φυσικού αερισμού, του φωτισμού και της δημιουργίας ενδιαφέρουσων σκιών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο σχεδιασμός έχει μια οικολογική προσέγγιση… Η θέα προς τη θάλασσα, τα δέντρα και οι θάμνοι αποτελούν μέρος της σύνθεσης, και το σπίτι σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί μέρος του τοπίου.

Τα δωμάτια είναι σκιερά και προστατευμένο από τον ήλιο. Η μελέτη των ανέμων και των τοπικών θερμικών φαινομένων, καθώς και ο φυσικός αερισμός μέσω της κεκλιμένης οροφής ήταν βασικές αρχές για την εξασφάλιση της εσωτερικής άνεσης. Τελικά, ολόκληρη η κατασκευή είναι προκατασκευασμένη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσυναρμολογηθεί, αφήνοντας ένα μικρό αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον.

 

Ο ρόλος των σκιών του σπιτιού

Κάθε ύψωμα και κάθε δωμάτιο έχουν το δικό τους χαρακτήρα, που προέρχεται από την ποιότητα και την ένταση των σκιών του. Η ανατολή στέλνει πολύχρωμες σκιές τα πρωινά, ενώ ο νότιος ήλιος το μεσημέρι διαχέεται από τη μεταλλική επένδυση, δημιουργώντας ένα δραματικό φως στο κεντρικό χώρο.

Πηγή: iefimerida.gr

error: Content is protected !!