Το μυστικό της προστασίας της μνήμης – Πώς να προστατευτείτε

Η ύπαρξη στενών έμπιστων φίλων στην ζωή μας ενδεχομένως και να είναι το μυστικό για την επιβράδυνση της φυσικής φθοράς της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας που συνοδεύουν την γήρανση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Τα άτομα 80 ετών και άνω που έχουν γνωστικές ικανότητες όμοιες με αυτές ατόμων 50 ή 60 ετών αναφέρουν ότι έχουν υψηλής ποιότητας φιλίες που τους ικανοποιούν, συγκριτικά με συνομηλίκους τους που έχουν μια μέση γνωστική λειτουργικότητα.

Οι ερευνητές του Κέντρου Γνωστικής Νευρολογίας και Νόσου Αλτσχάιμερ της Ιατρικής Σχολής του Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern ζήτησαν από 42 ηλικιωμένους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο 42 σημείων, ώστε να μετρήσουν την ψυχολογική τους κατάσταση. Συγκεκριμένα η κλίμακα εξετάζει έξι παραμέτρους: την αυτονομία, τις θετικές σχέσεις με τους άλλους, την προσωπική ανάπτυξη, την ύπαρξη σκοπού ζωής, την αυτοαποδοχή και την περιβαλλοντική επιβολή.

Οι ηλικιωμένοι με θετικές σχέσεις με τους άλλους είχαν συνολικό μέσο σκορ 40, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που είχε σκορ 36, διαφορά στατιστικά σημαντική.

«Η μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι η διατήρηση ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου φαίνεται να σχετίζεται με βραδύτερη γνωστική εξασθένηση», εξηγεί η Δρ Έμιλυ Ρογκαλσκι, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Και σπεύδει να συμπληρώσει ότι, «είναι απλουστευτικό να πούμε ότι ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο μας προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αλλά υπάρχουν αρκετές υγιεινές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε, όπως ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και η διατήρηση των φιλιών. Κι ενώ τίποτα απ’ αυτό από μόνο του δεν εγγυάται ότι δε θα νοσήσουμε, το καθένα εξ αυτών έχει το δικό του όφελος για την υγεία μας».