Το όσπριο «super food»: Τα πολλαπλά οφέλη του για τον οργανισμό μας

Αποτελεί θαυμάσια πηγή μη ζωικής πρωτεΐνης

Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη «πρωτεΐνες»; Το πιθανότερο είναι μία μπριζόλα, λίγο κοτόπουλο ή ψάρι, ίσως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο τα ρεβίθια είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας.

Επιπλέον, περιέχουν και τόσο πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά ώστε δικαιολογημένα κερδίζουν τον τίτλο της υπερτροφής!

Σύμφωνα με τους Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανά 100 γραμμάρια τα βραστά ρεβίθια παρέχουν

    67 γρ. νερό

    138 θερμίδες

    7,7 γραμμάρια πρωτεΐνης

    21,9 γρ. υδατάνθρακες

    3,1 γρ. λίπος

    15 γρ. φυτικές ίνες

    57 mg ασβέστιο

    43 mg μαγνήσιο

    310 mg φώσφορο

Πλήρης πρωτεΐνη

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους είναι ότι αποτελούν πλήρη πρωτεΐνη, τονίζει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr. Patricia Bridget Lane, από το Τμήμα Διατροφής της Cleveland Clinic στη Φλόριντα. Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα (συνολικώς είναι εννέα) που αποτελούν τους θεμέλιους λίθους όλων των πρωτεϊνών του σώματος.

Με άλλα λόγια, τα ρεβίθια αποτελούν θαυμάσια πηγή μη ζωικής πρωτεΐνης, τονίζει. Επομένως είναι ιδανική επιλογή και για τους χορτοφάγους.

Ο πλούτος των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων τους, εξ άλλου, είναι μοναδικός, προσθέτει. Εκτός απ’ όλα τα προαναφερθέντα είναι επίσης πλούσια σε χολίνη, η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Περιέχουν επίσης φολικό οξύ, κάλιο (απαραίτητο για υγιή πίεση), καθώς και βιταμίνες Α, Ε και C. «Γι’ αυτό τον λόγο παρέχουν τόσο πολλά οφέλη στην υγεία: βρίθουν θρεπτικών συστατικών», επισημαίνει η Dr. Lane.

Τι οφέλη μας παρέχουν

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη που παρέχουν τα ρεβίθια στην υγεία; Κατ’ αρχάς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έτσι προστατεύουν από την δυσκοιλιότητα. Σημειωτέον ότι ένα φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια μας παρέχουν σχεδόν τις μισές φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε κάθε μέρα, διευκρινίζει η Dr. Lane.

Οι φυτικές ίνες τους παρέχουν επίσης παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού της πείνας. Μπορούν έτσι να συμβάλλουν στο αδυνάτισμα, εάν κάποιος προσπαθεί να αδυνατίσει, ή στη σταθεροποίηση του βάρους εάν δεν προσπαθεί.

Επειδή, εξ άλλου, εκ φύσεως περιέχουν μηδαμινή χοληστερόλη αλλά άφθονα πολυακόρεστα λιπαρά, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για τη ρύθμιση της χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει σημαντικά την ολική και την κακή (LDL) χοληστερόλη.

Χάρη, δε, στην πολύ μικρή περιεκτικότητά τους σε αλάτι και την υψηλή σε κάλιο, συμβάλλουν και στην καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό το όφελος, πάντως, θα χαθεί αν βάζετε πολύ αλάτι κατά το μαγείρεμά τους, αντί να βάλετε πολλά κρεμμύδια και άλλα μυρωδικά.

Τα ρεβίθια συμβάλλουν επίσης στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Πρόσφατη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας έδειξε ότι παρέχουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο απ’ ό,τι οι πατάτες και τα προϊόντα σίτου.

Τέλος, επειδή εκ φύσεως δεν περιέχουν γλουτένη, είναι ένα τρόφιμο που μπορούν να καταναλώσουν οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.

Βράστε λοιπόν μερικά ρεβίθια στο σπίτι σας και φτιάξτε νόστιμες σούπες και σαλάτες, συνιστά η Dr. Lane.