Το συστατικό στη διατροφή που δροσίζει τις «καυτές» ημέρες του καύσωνα

Πώς επιδρά στον οργανισμό και τον δροσίζει

Ενα ολόκληρο και σίγουρα καυτό καλοκαίρι βρίσκεται μπροστά μας, και οφείλουμε να το χαρούμε και να το απολαύσουμε στο έπακρο γιατί σε λίγες ημέρες, το φθινόπωρο θα είναι και πάλι εδώ. Δυστυχώς όμως, οι ζεστές ημέρες γίνονται όλο και πιο ανυπόφορες με αποτέλεσμα να θέλουμε να παραμένουμε κάτω από το air condition, όσο περισσότερο γίνεται.

Για να μην κάθεσαι όμως όλες τις ημέρες μέσα στο σπίτι, οφείλεις να ενυδατώνεσαι σωστά, να φοράς το αντηλιακό και να κυκλοφορείς τις ώρες της ημέρες που ο ήλιος δεν είναι τόσο έντονος. Για έξτρα δροσιά, η επιστήμη έχει να σου προτείνει ένα συστατικό, το οποίο φημίζεται για τις δροσιστικές του ικανότητες.

Ο λόγος για την μενθόλη, δηλαδή την γνωστή σε όλους μας ως μέντα. «Η μέντα είναι ένα μαγικό φυτό. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που λειτουργεί για να μας κάνει να νιώθουμε πιο δροσεροί και πιο ανανεωμένοι», λέει μια νέα έρευνα.

Πώς η μέντα επιδρά στον οργανισμό και τον δροσίζει

Τα φύλλα μέντας περιέχουν την ένωση μενθόλη, η οποία της δίνει τη χαρακτηριστική αίσθηση δροσιάς και δροσιάς. Όταν καταναλώνετε τρόφιμα ή ποτά με γεύση μέντας ή μέντας, η μενθόλη αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς στο δέρμα και το στόμα σας, δημιουργώντας ένα δροσιστικό αποτέλεσμα. Ενεργοποιεί τους ευαίσθητους στο κρύο υποδοχείς, οι οποίοι μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πιο δροσεροί, παρόλο που η πραγματική θερμοκρασία του σώματός σας παραμένει η ίδια.

Επίσης η μέντα πιστεύεται ότι έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση και τη διεύρυνση των αιμοφόρων. Αυτή η διαστολή επιτρέπει την αυξημένη ροή του αίματος πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, η οποία ενισχύει τη διάχυση της θερμότητας για να δημιουργήσει αυτή την τόσο απαραίτητη δροσιά.

Με παρόμοιο τρόπο με την αγγειοδιαστολή, η κατανάλωση μέντας μπορεί επίσης να διεγείρει την εφίδρωση – με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα πικάντικα τρόφιμα. Η εφίδρωση είναι ο φυσικός μηχανισμός ψύξης του σώματος. Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα, βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Ακόμη τα ροφήματα με έγχυση μέντας, όπως το τσάι μέντας ή το νερό με γεύση μέντας, γίνονται ακόμη πιο δροσιστικά και γευστικά με αποτέλεσμα να ενυδατώνεστε περισσότερο. Τέλος, η αναζωογονητική φυτική γεύση και το άρωμα της μέντας μπορεί να έχει και ψυχολογική επίδραση. Όταν καταναλώνετε κάτι δροσερό και αναζωογονητικό, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, ακόμα κι αν η φυσική επίδραση στη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να είναι περιορισμένη.

Πηγή: Grace