Το βότανο που προστατεύει από τερηδόνα, πεπτικό έλκος και ανακουφίζει από τη δυσπεψία

Πρόκειται για ένα βότανο που περιέχει ευεργετικές ενώσεις με  αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η συγκεκριμένη ρίζα θεωρείται ότι έχει κάποια οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παλινδρόμησης οξέος. Δείτε ποια είναι και που μπορεί να μας ωφελήσει.

Τι είναι η γλυκόριζα

Η ρίζα γλυκόριζας, η οποία θεωρείται ένα από τα παλαιότερα φυτικά «φάρμακα» στον κόσμο, προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Glycyrrhiza glabra. Το συναντάμε στη Δυτική Ασία και τη Νότια Ευρώπη. Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, ενώ αρωματίζει καραμέλες, ποτά και φάρμακα.

Παρά την μακρά ιστορία της, ωστόσο, μόνο ορισμένες από τις χρήσεις του υποστηρίζονται από επιστημονική έρευνα.

Πιθανά οφέλη

    Μπορεί να βοηθήσει σε δερματικές παθήσεις

    Ανακουφίζει από την παλινδρόμηση οξέος και τη δυσπεψία

    Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του πεπτικού έλκους

    Προστατεύει από τερηδόνα

1.Μπορεί να βοηθήσει σε δερματικές παθήσεις

Η γλυκόριζα περιέχει περισσότερες από 300 ενώσεις, μερικές από τις οποίες διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και στο εργαστήριο συνδέουν τη γλυκυρριζίνη με αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακά οφέλη.

Ως αποτέλεσμα, το εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ακμής και του εκζέματος.  Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης 2 εβδομάδων σε 60 ενήλικες, φάνηκε ότι η εφαρμογή τοπικού τζελ που περιέχει εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας βελτίωσε σημαντικά το έκζεμα.

2. Ανακουφίζει από την παλινδρόμηση οξέος και τη δυσπεψία

Το εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση από συμπτώματα δυσπεψίας, όπως παλινδρόμηση οξέος, στομαχικές διαταραχές και καούρα.

Σε μια μελέτη 30 ημερών σε 50 ενήλικες με δυσπεψία, φάνηκε ότι η λήψη μιας κάψουλας γλυκόριζας των 75 mg δύο φορές την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

3. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του πεπτικού έλκους

Τα πεπτικά έλκη είναι επώδυνες πληγές που αναπτύσσονται στο στομάχι, στο κάτω μέρος του οισοφάγου ή στο λεπτό έντερο. Συνήθως προκαλούνται από φλεγμονή που προκύπτει από βακτήρια του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Το εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας και η γλυκυρριζίνη του μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία του πεπτικού έλκους.  Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι δόσεις εκχυλίσματος γλυκόριζας 200 mg ανά κιλό σωματικού βάρους προστατεύουν από αυτά τα έλκη καλύτερα από την ομεπραζόλη, ένα κοινό φάρμακο για το πεπτικό έλκος.

4. Προστατεύει από τερηδόνα

Η ρίζα γλυκόριζας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από βακτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα. Στο πλαίσιο σχετικής μελέτη 3 εβδομάδων οι ειδικοί έδωσαν σε 66 παιδιά προσχολικής ηλικίας γλειφιτζούρια χωρίς ζάχαρη που περιείχαν 15 mg ρίζας γλυκόριζας δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας. Η κατανάλωση τους μείωσε σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων Streptococcus mutans, που είναι η κύρια αιτία της τερηδόνας.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν επίσης ότι το εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας είναι αποτελεσματικό στην προστασία από βακτήρια που συχνά συνδέονται με την τερηδόνα.  Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη βέλτιστη δόση και τη μορφή της ρίζας γλυκόριζας.