Τουρισμός: «Πτώση έως 80% φέτος – Δεν υπάρχει οργάνωση»

Δε συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για μικρές «απώλειες» από την φετινή πορεία του τουρισμού, όπως είπε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, ο τουριστικός πράκτορας, που ειδικεύεται στον τομέα της κρουαζιέρας, Λουκάς Τσακιρίδης.

Σε συνέντευξή στην εκπομπή «FOCUS στη 1» με το Στέφανο Δαμιανίδη, ο κ. Τσακιρίδης εκτίμησε, ότι η πτώση θα φτάσει το 70-80%, επικαλούμενος και εκτιμήσεις του Υπουργού Τουρισμού, ότι τα έσοδα θα είναι περίπου 8 δις ευρώ και μάλιστα «ταβάνι», πέφτοντας σημαντικά από τα 20 δις ευρώ.

Σχολιάζοντας το κάλεσμα του πρωθυπουργού σε ξένους τουρίστες με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο κ. Τσακριρίδης επεσήμανε, ότι «εκτός από την εικόνα, που προβάλλεται στο εξωτερικό, πιο σημαντικός παράγοντας είναι η οργάνωση, που δεν υπάρχει». «Η εικόνα είναι ένα θέμα και η οργάνωση ένα δεύτερο, αλλά είναι έτι περαιτέρω από την εικόνα, επειδή μπορεί να ακυρώσει την εικόνα, ενώ η εικόνα δεν μπορεί να ακυρώσει την οργάνωση», εξήγησε.

Ο κ. Τσακιρίδης έκανε λόγο για ένα «ένα ωραίο πλάνο προτροπής σε ένα μαγικό πλανήτη, το θέμα είναι όμως, ότι εκτός από προτροπή θέλει και άλλα πράγματα για να λειτουργήσει» και συμπλήρωσε « 1-2 μέρες μετά (σ.σ. τη Σαντορίνη) είδατε τι έγινε με τους Σέρβους τουρίστες. Έγινε άνευ λόγου ζημιά», τόνισε λέγοντας, ότι αυτή η εικόνα στο τελωνείο και τις παλινωδίες της κυβέρνησης είναι δυσφημιστική.

Όπως εξήγησε, «είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση στο τουρισμό, ο Ιούνιος χάθηκε κατά 90%», ενώ χάθηκαν επίσης Απρίλιος και Μάιος, που είναι σημαντικοί για τον ποιοτικό συνεδριακό στις πόλεις. «Αν τα δει κανείς με βάση τη λογική, δεν μπορώ να καταλάβω από πού πηγάζει η αισιοδοξία της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Τσακιρίδης, ενώ πρόσθεσε πως «αγορές όπως η αμερικανική, που είναι επίσης ποιοτική, κινούνται ένα χρόνο πριν. Δε θα σκεφτούν παίρνω το αεροπλάνο και πάω στην Ελλάδα, αυτές οι αγορές κινούνται τα πλαίσια του 2021», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει, είπε, ότι «Πρέπει να εστιάσουμε στην ασφάλεια και ενημέρωση» και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ξένοι πράκτορες μας ζήτησαν πρωτόκολλα στα αγγλικά και δεν τα είχαμε έτοιμα, ενώ συμπλήρωσε πως το πιο σημαντικό οι άνθρωποι, που εργάζονται στον τουρισμό ΕΟΤ να ενημερώσουν τα κατά τόπους γραφεία του εξωτερικού, που κάνουν πακέτα για την Ελλάδα, τι μέτρα έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για οποιαδήποτε αρνητική συγκυρία, ώστε να γίνει γνωστή η καλή δουλειά, που έγινε στο υγειονομικό.